vrijdag 11 maart 2011

Nederlandse singer-songwriters!

Na het Scandinavische uitstapje wordt het hoog tijd om eens aandacht te besteden aan talent van eigen bodem. Vandaar deze keer een bericht over 3 singer-songwriters uit Nederland die het beluisteren meer dan de moeite waard zijn.

Edo Donkers - A Sense Of Home
Tijdens een lange reis door het zuiden van de US deed singersongwriter Edo Donkers inspiratie op voor 13 nieuwe Americana songs. Met de beelden van Texas, Nevade en Arizona nog vers in het geheugen nam hij zijn tweede album op: 'A Sense Of Home' werd geproduceerd door Gabriël Peeters. Niet vast te pinnen op één muzikale stijl. Country, rock, folk, bluegrass met prachtige close harmony vokalen stromen als klaterende riviertjes door het album'.(bol.com)
Universele zielsroerselen bevolken de songteksten. Spoken uit het verleden worden als tijdelijke lifters langs de Highway achtergelaten. Een plaat voor ‘onderweg’. Een persoonlijke, en toch universele zoektocht.
Voor wie meegenomen wil worden op een soortgelijke reis is er het programma 'A Song Journey'. Tijdens 'A Song Journey' maakt de bezoeker een reis door de Verenigde Staten in verhalen, beeld en muziek. In deze voorstelling reis je in een denkbeeldige Greyhound bus, met achter het stuur de alom geprezen VPRO dj/schrijver/journalist Jan Donkers. Edo – toevallige achternaamgenoot van Jan – en snarenvirtuoos/zanger Abel de Lange reizen mee op de achterbank en zorgen voor de soundtrack.
Wellicht iets voor in Bibliotheek Hengelo?

Johan Borger - Sometimes
"Op het fraai verpakte en prachtig klinkende 'Sometimes' overtuigt Johan Borger op alle fronten. Sometimes bevat authentiek klinkende singer-songwriter muziek, die net zo makkelijk aan de klassieke singer-songwriter platen uit de vroege jaren 70 als aan klassiekers van meer recente datum herinnert. Wat direct bij eerste beluistering van Sometimes opvalt, is dat alles tot in de puntjes is verzorgd. De plaat klinkt prachtig, de muzikanten die zijn te horen zijn van hoog niveau en ook aan de vocalen en de songs is hoorbaar heel veel aandacht besteed. Nu gaat veel aandacht voor de details in dit genre wel eens ten koste van de ruwe emotie, maar hier heeft Sometimes gelukkig geen last van. Het debuut van Johan Borger is een warme en sfeervolle plaat die puur en oprecht klinkt. Het tempo op Sometimes ligt over het algemeen zeer laag en de instrumentatie is over het algemeen sober, maar Sometimes is zeker geen saaie plaat. Vrijwel alle songs zijn voorzien van werkelijk prachtig gitaarspel en behoorlijk trefzekere accenten van drums, dobro, pedal steel, mandoline en piano. Waar het gitaarspel over het algemeen rustig voortkabbelt, geven de muzikale accenten de songs van Johan Borger dynamiek en onderhuidse spanning."
(dekrentenuitdepop.blogspot.com)

Tommy Ebben & The Small Town Villains - Dreamless Slumbers
Van Tommy Ebben verscheen onlangs 'Dreamless Slumbers'. Met zijn band stond Ebben al eens als support act in Metropool (en in platenzaaak PopEye) en ook als voorprogramma van Tony Joe White.
"Hij schrijft al zijn materiaal zelf. Ook het schitterende A Violet Goodbye: ‘Been listening to Mr. Townes van Zandt – Sure gets me down but I feel he understands – To live a rambling life without a home – Is to be around people but still be alone’. Ebben’s stem klinkt alsof hij inderdaad al een leven lang onderweg is, maar alleen hoeft hij zich bepaald niet te voelen, met die doortastende dorpsboeven als lijfwacht; Maarten Risschen (piano, orgel), Sebastiaan Herber (bas, achtergrondzang) en Thomas van den Bergh (drums, percussie) excelleren in een stampende honky tonk als Forever Sunday en het onbetwiste prijsnummer Praise of Boredom. Speciale aandacht nog voor de wonderlijk mooie pedal steel van Jan Peter Hoekstra, onder meer op The Leaving. Opmerkelijk is de rol van de monumentale, maar inmiddels danig vervallen Utrechtse art deco villa die op de cover staat afgebeeld. Tommy Ebben kreeg de kans hier na zijn emigratie uit Groningen een half jaar antikraak te wonen, en vond in de luid galmende vertrekken de inspiratie voor een aantal prachtige nummers, zoals She Won’t Tell, dat je misschien al gehoord hebt in een tv-commercial van Vodafone. Intussen woont Ebben alweer ergens anders, maar wat maakt het uit voor een aanstormend talent dat de komende maanden waarschijnlijk tóch amper thuis zal zijn."
(altcountry.nl)

Reserveer 'A Sense Of Home' in onze catalogus
Reserveer 'Sometimes' in onze catalogus
Reserveer 'Dreamless Slumbers' in onze catalogus

Follow me on Spotify

2 opmerkingen:

katje zei

Tommy Ebben & The Small Town Villains - Dreamless Slumbers
geweldige cd en wat een heerlijke stem. denk dat deze jonge enthousiastelingen nog wel ver zullen komen

Erwin zei

Dat denk ik ook!