woensdag 20 mei 2015

1000ste bieblogpost - terugblik

Scheherazade kende al de kracht van verhalen; om aan haar noodlot te ontkomen vertelde ze de sultan elke avond een verhaal. 1001 nachten hield ze dat vol tot de sultan haar gratie schonk en ze zijn vrouw kon blijven.

Ik zeg niet dat het altijd makkelijk is. Ik zeg niet dat ik altijd wel iets voor handen heb. Het blijft een boeiend gegeven, waar ga ik over schrijven. Het heeft er voor gezorgd dat ik boeken ben ga lezen die ik waarschijnlijk anders niet zo snel gepakt zou hebben. Mijn titels haal ik vaak uit de nieuwste aanwinsten van onze Bibliotheek. Makkelijk hoor, kun je je gewoon op abonneren en dan krijg je ze elke week keurig op een rijtje, inclusief cover en korte inhoud, in je mailbox.

In mijn overzicht 'Vijf jaar verhalen' delen heb ik al een aantal mooie titels naar voren gehaald. Toen noemde ik de film 'Novecento'. Een film die daar heel mooi op aan sluit is 'La meglio giuventù'. Prachtige film over de hedendaagse geschiedenis van Italië en een absoluut hoogtepunt in mijn bloggeschiedenis. Eveneens in dat overzicht noem ik ook de ontdekking Jussie Adler Olsson. Sinds het eerste boek dat ik van hem gelezen heb, heb ik er geen overgeslagen. Sterker nog, de allernieuwste ligt op dit moment naast me...

Ná die vijf jaar verhalen zaten er natuurlijk ook weer juweeltjes bij. Wat dacht je van 'Het puttertje' van Donna Tartt, eens een schrijfster altijd een schrijfster. En dat kun je ook zeggen van Robert Galbraith. Schrijfster, jazeker, want niemand minder dan J.K. Rowling, je weet wel, van Harry Potter. Haar laatste boek 'De zijderups' gaat, zeker weten, mee in de vakantiekoffer.

Nog twee toppers wil ik noemen. Absoluut één van mijn favoriete schrijvers is Tommy Wieringa. Meerdere postst heb ik over zijn boeken geschreven en als het aan mij ligt blijf ik dat doen. Datzelfde geldt voor Jaap Scholten, een graag geziene gast in onze Bibliotheek. Hij kan bijna net zo mooi vertellen over boeken als schrijver. Zijn 'Horizon city' heb ik als een roman verslonden.

Het is zo maar mijn greep uit wat er op het gebied van lezen en kijken verschijnt. En het zijn mijn ervaringen die ik met je deel. Het waardevolle van ons Bieblog vind ik dat ieder zijn eigen greep doet uit de verhalen die ons omringen. Verhalen, muziek, films van mensen die hun verbeelding tot uitdrukking brengen en met anderen delen. Wat een geluk dat ik deelgenoot mag zijn!

Geen opmerkingen: