zaterdag 3 oktober 2015

Ica - Eva Posthuma


Drie jaar geleden werkte Eva Posthuma de Boer in haar vakantiehuis in Frankrijk aan haar roman De Comedy Club toen ze opeens het idee voor Ica kreeg. Het is inmiddels algemeen bekend dat Eva Posthuma de Boer Ica heeft gevormd naar de beeltenis van Connie Palmen en dat zij hier zelf de nodige research naar heeft gedaan. Net als Nadine Sprenger in het boek, bezocht ook Eva Posthuma de Boer het geboortedorp van Palmen, liep langs de familiegraven en las en herlas al haar werk.
Van de achterflap

Wanneer Nadine Sprenger als debutante het Boekenbal bezoekt, maakt ze kennis met de door haar zo bewonderde Ica Metz, een schrijfster die wel erg veel weg heeft van Connie Palmen. Tussen haar en de kleine, grote schrijfster bestaat onmiddellijk een vanzelfsprekende, maar onverklaarbare vertrouwdheid. Getroffen door de gretigheid waarmee Ica in het leven staat, maar ook door haar werk, dat leest alsof ze elk woord speciaal voor haar geschreven heeft, komt ze tot het besef dat ze geen fascinerender personage voor haar nieuwe roman zou kunnen verzinnen dan Ica Metz.

De eerste zin prikkelt al: ‘Van iemand met een alfabetisch gesorteerde boekenkast zou je niet verwachten dat ze in staat is tot moord.’ Dit wordt een tragedie.....

Nadine’s groeiende obsessie wordt subtiel en geloofwaardig beschreven door Eva Posthuma de Boer. Zij zet Nadine aan het begin neer als een grote maar lieve fan. In de loop van het verhaal wordt Nadine echter steeds verwarder. Ook de passages in het boek worden warriger, gedachtes buitelen over elkaar heen en het geheel wordt chaotischer. Het verval van Nadine wordt beetje bij beetje uiteen gezet.
En tegelijkertijd zet het je als lezer ook aan het denken: waar ligt de grens tussen feit en fictie? Je wordt continu op het verkeerde been gezet.

Eva Posthuma de Boer speelt inderdaad een spannend spel met feit en fictie. Hoeveel van dit verhaal is echt gebeurd? En is Nadine mogelijk ook gebaseerd op Eva Posthuma de Boer zelf?

Allemaal vragen die tijdens het bezoek van Eva Posthuma de Boer in Bibliotheek Hengelo op 13 oktober, ongetwijfeld gesteld zullen worden door Theo Hakkert.

Eva Posthuma de Boer was in april te gast bij De Wereld Draait Door.

Reserveer Ica via onze catalogus
Reserveer De Comedy Club via onze catalogus

Geen opmerkingen: