woensdag 28 oktober 2015

Frederike Krommendijk: Lekker Twente

Het is Kookboekenweek! Op het Bieblog schrijven deze week enkele culinair begaafde gastbloggers over hun favoriete kookboeken. Dit keer blogt (kookboeken)schrijfster en columniste Frederike Krommendijk!

Ik ben verslaafd aan kookboeken. Zoals een ander zich verliest in een romantische film of een meeslepende roman, lig ik verlekkerd op de bank en blader. Zelfs toen ik door een hardnekkige maag-darminfectie wekenlang niks kon binnenhouden, lag ik op bed en las de boekjes van Joop Braakhekke. Die waren vol levenslust en energie, waaraan het mij zeven weken lang deerlijk ontbrak. Ik fantaseerde wat ik het eerst zou maken, mocht die vervelende bacterie van mijn zijde zijn geweken: boeuf bourguignon, of hartversterkende kippensoep?

Wat een goed kookboek is, kan ik niet zo 1, 2, 3 aangeven. Ik heb de eer gehad er drie te mogen schrijven, onder het label Lekker Twente, en dan moet je wel nadenken wat zal aanslaan maar ik maakte eigenlijk vooral wat ik zelf graag op schoot zou hebben. Het eerste boek Lekker Twente was vrij ingewikkeld, want daaraan deden vier chef-koks mee en die vinden het heel gewoon dat je 50 ingrediënten koopt voor een mousse die je dan als druppels op een bord doet met nog een stuk of tien andere programma-onderdeeltjes. Geinig, maar niet voor thuis. Dat boek kostte dus de meeste zweetdruppels, want aan mij de schone taak de heren in toom te houden. Ik sleepte er steeds een fictieve tante Truus bij, die het ook moest snappen. Aan het eind van de rit waren de koks mij spuugzat en kon ik tante Truus wel schieten, maar alles stond er, en begrijpelijk, ook fijn.

Het eerste criterium voor een goed kookboek is dus: goed te doen. Als je een ingredientenlijst leest waarvoor je eerst drie boerenmarkten, twee toko’s en een biologische reformwinkel af moet: lekker laten staan. Geloof ook niet alles wat er staat. Jamie Oliver kan in 20 minuten drie gangen op tafel zetten, u kunt dat niet (ik ook niet). Achter u staat geen hele ploeg af te wassen en spullen klaar te zetten, en u kunt geen ui snijden met mitrailleur-ritme. Maar dan doe je er toch gewoon een kwartier langer over?

Van een kookboek moet je goede zin krijgen, zoals ik met het tweede kookboek Lekker Twente Feest! Dat ging niet alleen over lekkere, door en door geteste familierecepten, maar die mensen hadden er ook van die fijne ontroerende verhalen bij, en overal mocht ik aanschuiven en mee-eten en beurtelings van de stoel rollen van het lachen, of een traantje wegpinken. Allemaal makkelijke recepten van leuke mensen die alle overbodige rimram er al lang af hadden gehaald in de loop der jaren en die begrepen wanneer een recept goed is: als je er geen vlekken van in je nek krijgt, en gewoon gezellig bij je gasten kunt gaan zitten, omdat het onderwijl in de keuken dik onder controle is dankzij slimme stoofpotjes of foolproof ovenschotels. Aandachtig gekookt met een warm en gul hart, beter wordt het nooit, in welk sterrenrestaurant dan ook.

Frederike Krommendijk

Frederike is schrijfster en columniste voor diverse bladen en kranten. Ze schreef onder andere drie kookboeken onder het label Lekker Twente en het boekje ,,Ze zijn zo knap tegenwoordig”, een survivalgids voor kankerpatiënten en hun dierbaren. Meer info: www.krommendijkvelthuis.nl

Geen opmerkingen: