zaterdag 31 oktober 2015

Nicolas Matsier en Guus Kuijer


Wat hebben Matsier en Kuijer gemeen? Ze schreven beiden over de Bijbel met het idee om de ideeën en het gedachtegoed van de Bijbelse boeken op een toegankelijke manier te vertellen voor mensen voor wie de Bijbel redelijk onbekend terrein is (geworden).
Onlangs verscheen De Bijbel voor ongelovigen deel 4 van Guus Kuijer. Daar kunnen we uiteraard weer over schrijven, maar we hebben al twee keer geschreven over andere delen van De Bijbel voor ongelovigen, over deel 1 en over deel 2 in dit bieblog. Bovendien komt Guus Kuijer 10 november naar de bibliotheek om voor te lezen uit zijn nieuwste deel.
Dat is nóg leuker dan deze blog lezen.


Ondertussen was ik wel benieuwd of er meer auteurs over de Bijbel geschreven hadden zoals Guus Kuijer doet. En al zoekend vond ik De bijbel volgens Nicolaas Matsier. Je kent hem vast wel van Gesloten huis: zelfportret met ouders, waarin hij vertelt wat het betekent om het ouderlijk huis op te ruimen en leeg te halen als de laatste ouder is overleden.
In 2003 publiceerde hij De Bijbel volgens Nicolaas Matsier, een bundel levendige beschouwingen over het Oude Testament.

Flaptekst
- Jij vandaag gedaan?
- Boek Ruth gelezen.
- En?
- Hartstikke mooi.
Nee, zo'n gesprek zul je niet gauw horen! Wie gaat er nou voor zijn plezier de bijbel lezen? Nicolaas Matsier dus. Met De bijbel volgens Nicolaas Matsier levert hij niet alleen het bewijs dat het mogelijk is om de bijbel met groot plezier te lezen, hij draagt dat plezier ook rechtstreeks en met verve over op de lezer.
De bijbel volgens Nicolaas Matsier is de bundeling van de mooie stukken die hij de afgelopen vijf jaar heeft geschreven voor achtereenvolgens de 'Achterpagina' van NRC Handelsblad en het zaterdagse katern Letter & Geest van Trouw. 
Matsier betreurt dat de kennis over het christendom zo snel vervaagt, dat velen de talrijke sporen ervan in taal, literatuur en andere kunsten niet meer kunnen herkennen. Daarom boog hij zich graag over de Bijbel en wijst in dit boek op die markante sporen. Matsier hoopte dat zijn lezers zo ook zelf de bijbel ter hand zullen nemen, want: "de bijbel is misschien wel te goed om alleen aan de gelovigen over te laten." Zijn invalshoek is niet theologisch maar literair, en dat zorgt vaak voor verrassende commentaren.


Geen opmerkingen: