vrijdag 30 oktober 2015

Groentebijbel: van aardappelpuree tot zuringsoufflé

Het is Kookboekenweek! Op het Bieblog schrijven deze week enkele culinair begaafde gastbloggers over hun favoriete kookboek(en). Vandaag de bijdrage van natuurvoedingskundige en bibliothecaresse Joke Beking!

Tijdens mijn opleiding tot natuurvoedingskundige raakte ik enthousiast over het levensmiddel groente. In de Groentebijbel van Mari Maris kom ik dat enthousiasme over groenten ook tegen. Haar doel van het kookboek is “dat het eenvoudig is om met groenten als hoofdbestanddeel een smakelijke en volledige maaltijd te serveren”. En om een gerecht tot een succes te maken zijn smaakvolle, verse, eerlijke ingrediënten en kwaliteit nodig. Dat doel heeft ze zeker bereikt. Het is een feest om haar recepten te koken en op te eten!

Haar combinaties van groenten met kruiden, andere ingrediënten en variaties op recepten biedt zoveel lekkers en enorm veel variatie. Op dit moment is haar aardappelpuree met diverse kruiden en crème fraîche mijn favoriet. Haar seizoenkalender geeft aan wanneer de groenten vers te koop zijn. Ook degene die biologisch eet vindt voldoende recepten van o.a. meiraap, pastinaak, postelein en waterkers. Vooral waterkers en postelein zouden we vaker moeten eten.

De recepten zijn niet moeilijk te maken. Sommige kosten wel tijd zoals de wortelpuree, maar dan heb je wel iets anders. Heb je alle ingrediënten niet in huis, verzin een andere. Ik mis in de koolgerechten wel het kruid karwij (kummel), maar toevoegingen als vijgen of noten maken dat weer goed.

Ik adviseer als natuurvoedigskundige om de hoeveelheid groente te verhogen tot minimaal 300 gram per dag voor een volwassene. Groente kun je als soep, salade of als broodbeleg ook tijdens de lunch eten. Groenten bevatten veel gezonde voedingsstoffen en die hebben we elke dag nodig. Koop vooral biologische groente en van het seizoen.

Biologische levensmiddelen mogen alleen zo worden genoemd als ze de biologische keurmerken dragen. De naleving van de regels van deze keurmerken wordt namens de overheid gecontroleerd door stichting Skal. Er zijn drie biologische keurmerken in Nederland:

Europees keurmerk voor biologische levensmiddelen







Internationaal keurmerk voor biologisch-dynamische levensmiddelen


Nederlands keurmerk voor biologische levensmiddelen









Iedereen behoort dit standaard kookboek in huis te hebben!

Joke Beking
Bibliothecaresse en natuurvoedingskudige
Lid van de beroepsvereniging VNVK www.natuurvoedingskundige.nl

Reserveer de Groentebijbel in onze catalogus.

Geen opmerkingen: