vrijdag 20 november 2015

JW Roy - Dry Goods & Groceries


Woensdagavond was ik bij de try-out van de theatertour van JW Roy: Dry Goods & Groceries. Een fijne avond in het mooie kleine theater De Bouwkunde in Deventer. Eind vorige maand verscheen het nieuwe album en boek van JW Roy, waarmee hij weer terugkeerde naar de americana en het zingen in het Engels. Het is een hommage aan diverse bronnen van inspiratie geworden, verhalen over muziek, het leven en de liefde, een verslag van en met bezieling. En er zijn maar weinig mensen die een slagerij in Brabant en een truckstop in Texas moeiteloos aan elkaar weten te verbinden...


"In een tijd waarin muziek steeds meer een gebruiksartikel dreigt te worden, verrast JW Roy met een prachtig uitgevoerd boek. In dit boek vertellen gerenommeerde schrijvers (onder wie Bert van der Kamp, Geert Henderickx en Leon Verdonschot) en muzikanten met een rootshart (onder wie Tim Knol, Frédérique Spigt) mooie verhalen over muzikanten die de rootsmuziek groot hebben gemaakt en randverschijnselen binnen de rootsmuziek. Het levert een heel mooi boek op (dat ik zeker niet zou laten liggen), maar uiteindelijk draait natuurlijk alles om de muziek. Ook deze muziek is prachtig. 
JW Roy kiest na meer dan tien jaar weer voor het Engels en levert een plaat vol mooie en indringende verhalen af. Het zijn verhalen die worden gegoten in songs waarvan je alleen maar zielsveel kunt houden. JW Roy overtuigt op Dry Goods & Groceries met ingetogen en traditioneel aandoende rootssongs (met Townes van Zandt als duidelijk voorbeeld), maar imponeert net zo makkelijk met spierballen rootsrock met Bruce Springsteen allure. De muzikanten die hem omringen zetten een vrijwel onweerstaanvaar rootsgeluid neer en JW Roy zingt met hart en ziel. Het levert een plaat op die over het algemeen netjes binnen de lijntjes kleurt, maar het kleurwerk is van internationale allure." (krentenuitdepop)
Het werd dus een avond met verhalen van JW Roy en Leon Verdonschot, anekdotes en beschrijvingen, maar bovenal met fantastische muziek door een puike band. De tour gaat officieel maandag van start: ik weet nu al dat ik nog een paar keer van de partij ben. Dit wil je als americana-liefhebber niet missen. Mag je niet missen.



Follow me on Spotify
Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: