woensdag 18 november 2015

Elif Shafak: Het huis van de vier winden

Dit boek spookte de afgelopen dagen onafgebroken door mijn gedachten nu we allemaal bezig zijn te begrijpen wat er afgelopen vrijdagavond in Parijs heeft plaatsgevonden. Het is niet te bevatten dat jonge mannen, soms nog bijna jongens, leeftijdsgenoten in koelen bloede kunnen neerschieten en zichzelf opblazen.
Niet dat Het huis van de vier winden over zelfmoordacties gaat of over geradicaliseerde jongeren, maar het gaat wel over de botsing van twee culturen en wat daarvan de invloed is op verschillende generaties. Prachtig beschreven door Elif Shafak.


'Het huis van de vier winden' verhaalt over drie generaties van een Koerdische familie in Turkije. We beleven dit verhaal door de ogen van Esma, dochter van Adem en Pembe Toprak. Esma heeft een oudere broer Iskender en een jonger broertje Yunus. Het verhaal begint als Esma zich klaarmaakt om haar broer op te halen uit de gevangenis waar hij heeft vastgezeten voor eerwraak.

Vervolgens maken we mee hoe de geboorte van Pembe plaatsvond en die van haar tweelingzus Jamila, dochters zeven en acht in het gezin en weer geen zoon, terwijl hun moeder Allah gesmeekt heeft om een zoon, alles heeft gedaan wat binnen haar vermogen lag voor een zoon.
We maken mee hoe Pembe en Jamila opgroeien in het arme oostelijke deel van Turkije in het gebied van de Eufraat en hun opvoeding krijgen vanuit diepgewortelde tradities. Met veel bijgeloof, djins en de altijd aanwezige Allah en dat deze tradities, veel meer dan nu in onze westerse cultuur het geval is, je weg en je toekomst bepalen.

We maken mee hoe Adem trouwt met Pembe, terwijl hij eigenlijk verliefd werd op Jamila, we maken mee dat ze verhuizen naar Londen en hoe daar langzaam het gezin uit elkaar valt, Hoe de gokverslaafde Adem ervandoor gaat met een nachtclub danseresje,  de kleine Yunus in de ban raakt van een punkmeisje en Iskander  moeite heeft zijn identiteit te vinden. En hoe dit uiteindelijk leidt tot de vreselijke misdaad die hij begaat.
We zien de worsteling bij Pembe, die enerzijds in haar traditionele rol zit en niet in staat is daar uit te komen en anderzijds door haar leven in Londen begrijpt dat die rol niet zo vanzelfsprekend is. En aan de andere kant zien we de worsteling van Iskender, die in de eeuwenoude tradities van zijn ouders is opgevoed, maar opgroeit in een totaal andere wereld en die twee niet met elkaar in het reine kan brengen.

Shafak is een verhalenverteller met een meeslepende vertelstijl. Ze wordt de Isabel Allende van Turkije genoemd: kritiek op haar land door middel van familieverhalen, maar waarin ze wel bruggen bouwt tussen oude tradities en de moderne tijd.

Prachtig boek!

Reserveer in onze catalogus


Geen opmerkingen: