maandag 13 februari 2017

Een boek voor ieder kind

Dit keer niet een blog over één mooi boek, maar over zeker 100 boeken tegelijk. Jeugdboeken, wel te verstaan. Daarmee heb ik in één keer het jeugdquotum van dit blogjaar al gehaald! Kan ik niet kiezen dan? Jawel, daarom deze 100. Dat zit zo. Er zijn best wat kinderen die denken dat ze niet van lezen houden. Onze Kinderboeken-ambassadeur Jan Paul Schutten denkt daar heel anders over. Hij zegt: 'Er is een boek voor ieder kind.'

Jan Paul durft dit te beweren, omdat hij zeker weet dat iedereen wel ergens heel veel van houdt of heel erg in geïnteresseerd is. Een dier, een sport, iets met muziek, lachen, avontuur, noem maar op. Er zijn zoveel verschillende soorten boeken geschreven, over zoveel verschillende soorten thema's of onderwerpen, dat het wel heel onwaarschijnlijk is dat daar niks tussen zit wat een kind (of volwassene!) raakt. En Jan Paul heeft inmiddels genoeg ervaring met de bevestiging van zijn theorie. Zelfs een kind dat beweerde echt helemaal niks leuk te vinden, ging uiteindelijk blij met een dichtbundel naar huis. Als inspiratie voor de songteksten die hij met z'n bandje maakte.

Jan Paul heeft daarom, als laatste daad in de twee jaar dat hij Kinderboeken-ambassadeur was, twee lijsten gemaakt van boeken met 'van alles wat'. Een lijst voor de onderbouw en voor de bovenbouw van de basisschool. Let wel, die lijst is natuurlijk niet 'compleet'. Dat was ook niet de bedoeling en dat is onmogelijk. Het is ook niet een lijst van de 'beste' boeken, dit is geen keurmerk. Alhoewel ik er wel wat pareltjes tussen zie staan! Het is ook geen eenmalige en statische lijst. Maar het is wel een lijst waaruit in principe ieder kind iets moet kunnen vinden wat hij of zij leuk vindt om te lezen.

Dus, beste ouders en leerkrachten. Laat je inspireren! Ken je zo'n kind dat zegt geen enkel boek leuk te vinden? Vraag een beetje verder naar wat ie - behalve lezen - wél leuk vindt en zoek dan in deze lijst naar iets dat daarbij past. Onze bibliotheekmedewerkers en de leesconsulenten op scholen adviseren graag. Leg het boek dan op het nachtkastje of lees het voor.

En was het een succes? Type de titel dan in onze catalogus en kijk rechts bij Anderen leenden ook: Daar krijg je gratis leesadvies van degene die dat boek ook leuk vond. Hopelijk groeit daarmee de voorraad 'toch best wel leuke boeken' langzaam tot een stapel die niet meer op het nachtkastje past!

Bekijk de Een-boek-voor-ieder-kind-lijst van de Kinderboekenambassadeur.
Zoek in onze catalogus naar iets in-de-trant-van.

Geen opmerkingen: