woensdag 22 februari 2017

Annika Bengtzon, misdaadverslaggever

Als je eens een heerlijk avondje op de bank wilt zitten genieten van een Zweeds crimi dan is dit een echte aanrader. Ik kende Annika al van de boeken van Liza Marklund, waar deze films op zijn gebaseerd. 11 misdaadromans heeft Marklund geschreven met Annika in de hoofdrol. En daarvan zijn er wereldwijd dertien miljoen! verkocht. Naast haar schrijfwerk runt Marklund haar eigen uitgeverij, is ze ambassadeur voor Unicef, maakt ze documentaires voor televisie en schrijft ze artikelen over vrouwen- en kinderrechten. Deze maatschappelijke betrokkenheid vind je in de films met Annika in de hoofdrol terug.

Annika werkt als journaliste op de misdaadredactie van een grote avondkrant in Stockholm. Ze heeft twee jonge kinderen en een partner, maar ze gaat volledig op in haar werk als ze zich ergens in heeft vastgebeten. Als dat laatste is gebeurd laat ze niet meer los tot de onderste steen boven is. Dat strookt niet altijd met wat de redactie haar opdraagt, al krijgt ze natuurlijk het gelijk aan haar zijde als ze uiteindelijk toch tot de kern van een zaak doordringt, inclusief bewijsmateriaal en (anonieme) bronnen. Niks nep-nieuws!

Dat het ook niet altijd strookt met haar privé leven moge duidelijk zijn. Het karakter van Annika is prima neergezet door de Zweedse actrice Malin Crépin. Enerzijds de standvastige journaliste die niet schuwt  grenzen te overschrijden om de waarheid te achterhalen, anderzijds de kwetsbare moeder die als het erop aankomt als een leeuwin voor kinderen vecht.
De hectiek op de redactie is eveneens een goed in beeld gebracht onderdeel van de film. Concurrentie en vriendschap, deadlines en chefs die continu de grenzen van het acceptabele opzoeken.
Kortom veel ingrediënten voor dat avondje plezier. Of zes avonden, want deze dvd bevat maar liefst zes afleveringen. Wij keken er ook wel eens twee achter elkaar.... Heerlijk!

Reserveer Annika Bentzon in onze catalogus

Geen opmerkingen: