maandag 27 februari 2017

De fluisterkelders

Ik had huiswerk dit weekend. Een boek lezen dat we misschien bij een nieuw scholenproject gaan gebruiken. Leuk huiswerk dus. Het werd De fluisterkelders, van Hans Kuyper. Of dit boek uitgekozen gaat worden, weet ik nog niet, maar ik wil er wel iets over zeggen. Want het intrigeerde me zeker. Een leven onder de grond, in kelders waar je moet fluisteren, verstopt voor alle camera's die iedereen in de gaten houden...

Dit boek is geschreven in 2006, dus alle technische ontwikkelingen zijn dan grotendeels al wel bekend. Maar het verhaal speelt in 2062, we weten (nog) niet precies waar. Hoofdpersoon is de jongen Lev, een jaar of dertien denk ik. Hij woont alleen bij z'n opa, die monitorwachter is van de haven. Lev ontmoet na een woeste storm het (iets oudere?) meisje Roz, en samen ontdekken ze de tunnels onder de stad, die hen naar de onderwereld leiden waarin alleen maar gefluisterd mag worden.

Je leert dan als lezer dat er overal camera's hangen, waarop iedereen altijd in de gaten gehouden wordt. Ook hebben alle burgers een kleine chip in hun arm, met al je persoonsgegevens. Daarmee word je gevolgd door satellieten. Als je geen chip hebt, komt de politie in actie. Als je te lang niet bent gesignaleerd ook. Bij zo'n gegeven bekruipt je natuurlijk gelijk een heel benauwend gevoel. Geen wonder dat er mensen zijn die dat willen ontvluchten en een wereld buiten het zicht van de camera's inrichten. Mensen die vrij willen zijn, die hun chip uit de arm snijden, die het ervoor over hebben geen daglicht meer te zien.

Pas aan het eind van het boek leer je meer over hoe het zover heeft kunnen komen met dat bespioneren van burgers. Maar dan zijn we al flink wat avonturen verder. Avonturen van Lev en Roz in die fluisterkelders en avonturen om er weer uit te vluchten, omdat de politie een grote aanval heeft ingezet om de fluisteraars van de aardbodem te vegen. De opa van Lev vertelt hoe hij als jongen begon met een mobieltje, om contact te kunnen houden met z'n moeder. Hoe de regering langzaamaan alles van iedereen wilde weten en je in je keuzes voor wat je wel en niet wilde gebruiken aan techniek allemaal dezelfde richting in werd geduwd. En waarom? Omdat er gevaar dreigde, omdat de regering onze veiligheid dan kon garanderen. Hoe bekend klikt dat?

Dit boek is tien jaar later gewoon nog helemaal actueel. Een aantal dingen die Hans Kuypers in 2006 schreef zijn gewoon waarheid geworden. En de discussie gaat nu ook over alles wat de overheid wel en niet van ons mag weten, ook al is het voor onze eigen veiligheid en om mogelijke terroristen op te sporen. Het thema angst en vertrouwen, daar kun je inderdaad mooie boeken over schrijven. Ook voor kinderen. Want reken maar dat je lekker kunt filosoferen met je klas nadat je dit boek hebt gelezen. Wat zou jij doen? Wat vind jij van je privacy in relatie tot je veiligheid. Waar zit eigenlijk het grootste gevaar? Ga d'r maar aan staan!

Het enige nadeel: dit is het begin van vier delen fluisteraars. En het zijn boeken die je echt allemaal moet lezen om bij het plot en einde van het verhaal te komen. De fluisterkelders heeft geen duidelijk einde, er begint juist een nieuw avontuur. Een cliffhanger dus. Helemaal goed om lezers aan je te binden, maar wel jammer als je denkt te zullen weten hoe het afloopt. En dat kan niet ieder kind aan... Maar laat dat de pret niet drukken. De omstandigheden spreken genoeg tot de verbeelding om de hele serie te willen lezen.

Reserveer 1. De fluisterkelders in onze catalogus.
Reserveer 2. Walviseiland in onze catalogus.
Reserveer 3. Woud van de wind in onze catalogus.
Reserveer 4. Operatie Noorderlicht in onze catalogus.

Geen opmerkingen: