woensdag 28 juni 2017

Slapen op Jupiter

India is een land waar vrouwenrechten niet veel voorstellen. Seksuele intimidatie van vrouwen is eerder regel dan uitzondering. In slapen op Jupiter stelt Anuradha Roy de nijpende problemen aan de kaak waaronder het India van vandaag de dag gebukt gaat, de religieus geïnspireerde etnische haat, het machtsmisbruik van geestelijke leiders en bovenal het seksuele geweld tegen vrouwen en kinderen. Geen vrolijk boek dus, de beklemming en wanhoop spatten hier en daar van de bladzijden, maar wel een prachtig en spannend verteld verhaal.

 In 'Slapen op Jupiter' brengt Anuradha Roy een aantal personages bijeen, die elk hun eigen aandoenlijkheid hebben. Je krijgt geen inzicht in alles wat zich in het verleden heeft afgespeeld, alleen dan wanneer het de functie van het verhaal ten goede komt. Zo blijft het gissen naar het waarom van de moord op de vader van Nomi, weten we niet wat de verstoorde relatie tussen Vidya en Sajur heeft veroorzaakt en zul je ook niet met zekerheid te weten komen of Johnny Toppo de tuinman in de ashram was, die haar beschermde voor zover dat mogelijk was, waar Nomi zes jaren van haar jeugd heeft doorgebracht. Het draagt wel bij aan de spanning en de sfeer van het boek. Uiteindelijk zijn alle personages min of meer rondom Nomi opgebouwd.
Nomi wordt als kind van acht weggehaald bij haar familie en opgenomen in een ashram, waar een charismatische en imponerende goeroe de leiding heeft. Achter de charme van Guruji gaat echter een roofzuchtige dreiging schuil, en Nomi ziet en beleeft gevaar dat ze met haar jonge geest geen plek kan geven.Twintig jaar later keert Nomi terug naar het stadje waar de ashram zich bevond, Jarmuli. Het voorheen spirituele hart van India, het centrum van de genezing, is inmiddels een bruisende trekpleister voor koopmannen, bezoekers en vrolijke toeristen die hun dromen najagen te midden van de tempels uit haar jeugd. Wanneer ze op zoek gaar naar wat er gebeurde met haar familie al die jaren terug wordt het geweld dat zich roert onder de serene oppervlakte van het stadje langzaam zichtbaar. na terugkomt bij de ashram, die nog altijd bezit van haar heeft in haar dromen, ontdekt Nomi dat sommige littekens niet uit te wissen zijn. 
Anuradha Roy werd geboren in Calcutta en keerde na haar studies in Cambridge terug naar India, waar ze mede-eigenaar werd van een uitgeverij. Haar eerste roman, 'Een atlas van onmogelijk verlangen' werd meteen wereldwijd vertaald. 'Slapen op Jupiter' belande op de longlist van de Man Booker Prize.

Mooi boek over de vele gezichten van het hedendaagse India!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: