maandag 4 december 2017

Het boek van wijsheid

Arun Gandhi werd van zijn twaalfde tot veertiende jaar liefdevol opgevoed en opgeleid door zijn grootvader Mahatma Gandhi. Arun verliet India kort voordat zijn Bapuji in 1948 werd vermoord. Nu is hij over de hele wereld bekend als activist, spreker en verspreider van het gedachtegoed van Mahatma Gandhi. Hij is de laatste die de intieme, persoonlijke verhalen over deze spirituele icoon kan vertellen. En kennelijk werd het tijd om diens belangrijkste levenslessen op te schrijven in een boek: Het boek van wijsheid.

Ik snap die behoefte wel. De wereld is toch hier en daar een beetje de weg kwijt, lijkt het wel. En de lessen of wijsheden van personen als Gandhi zijn tijdloos. Juist nu is het goed weer aandacht te schenken dat wat we diep van binnen wel weten, maar waarvan we even zijn afgeleid. Ik moet toegeven, het boek is geen literair hoogstandje. De persoonlijke anekdotes van 'de kleinzoon van' zijn mooi om te lezen. Het moet een bijzondere tijd zijn geweest om bij deze charismatische man op te groeien. Maar ik denk dat Arun als spreker en inspirator meer indruk maakt dan als schrijver.

Wat niet wegneemt dat het goed is dat dit gedachtengoed op papier staat en met de wereld wordt gedeeld. Dus daarom hierbij in een notendop die mooie lessen van de kleine, grote Gandhi. In de hoop dat we met elkaar en beginnend bij jezelf weer wat liefde, vrede en hoop kunnen verspreiden.

Les 1: Doe iets goeds met je woede
Boosheid is voor mensen wat benzine is voor een auto: brandstof om in beweging te komen. Zonder woede zou je niet gemotiveerd worden om uitdagingen aan te gaan.

Les 2: Wees niet bang om je mond open te doen
Als je uit volle overtuiging NEE zegt, is dat altijd nog beter dan JA zeggen om iemand te behagen, of erger nog: om problemen te voorkomen.

Les 3: Geniet van alleen-zijn
Maak deel uit van de wereld, neem zoveel mogelijk ideeën en ontwikkelingen in je op. Trek je dan terug en besluit hoe je die ideeën gaat aanwenden om de wereld beter te maken.

Les 4: Weet wat je waard bent
We hebben allemaal bijzondere talenten en het is jouw taak om die niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen te gebruiken.

Les 5: Van leugens heb je alleen maar last
Er valt beter te leven met de gevolgen van de waarheid dan met de spijt van de leugens.

Les 6: Verspilling is geweld
Verspilling als passief geweld is de brandstof waarmee fysiek geweld kan oplaaien. Als je de brand van het fysieke geweld in de wereld wilt doven, moet je die brandtoevoer afsluiten.

Les 7: Kastijd je kinderen niet
Denk na over welke ethische erfenis je wilt achterlaten, want jouw manier van opvoeden klinkt nog generaties lang door.

Les 8: Nederigheid is kracht
Het is makkelijk om te vergeten dat je niet beter bent dan degenen die een oorlog of een enorme chaos in hun land proberen te ontvluchten, maar dat je alleen maar meer geluk hebt gehad.

Les 9: De vijf zuilen van geweldloosheid
De wereld kan pas vooruit als je respect en begrip toont voor andere mensen, waarna er vanzelf acceptatie volgt. Waarderen wat je hebt, leidt dat tot medeleven met de mensen die jouw hulp nodig hebben.

Les 10: Je wordt op de proef gesteld
Je kunt de wereld alleen veranderen als je alle beproevingen met liefde en vriendelijkheid tegemoet treedt.

Nieuwsgierig geworden naar de verhalen achter deze lessen?
ReserveerHet boek van wijsheid in onze catalogus.

Geen opmerkingen: