maandag 1 januari 2018

Steeds leuker

En een heel gelukkig nieuwjaar!! Mede namens de voltallige bieblogredactie wens ik je alles wat je dit jaar graag wilt krijgen, veranderen of loslaten. Want zo werkt het toch een beetje? De jaarwisseling is zo'n perfect moment om terug te blikken, keuzes te maken en met frisse moed vooruit te stappen. En wat het ook is dat je jezelf toewenst, ik weet zeker dat het gericht is op het hebben van een Steeds leuker leven. Nou, dan heb ik het perfecte boek voor je om je daarbij te helpen.

Jelle Hermus is de oprichter van soChicken.nl, waar maandelijks ruim 600.000 mensen broeden op een leuker leven. Jelle neemt dat 'broeden' vrij letterlijk en gebruikt daarom eieren, eierdoosjes en de eierbroedmachine als regelmatig terugkerende metafoor in al z'n webpagina's vol praktische tips. Ik volg hem daar al een tijdje en hou wel van z'n directe, eenvoudige en grappige schrijfstijl. En gelukkig zet hij die stijl ook door in z'n eerste boek, want Steeds leuker is echt een heel leuk boek geworden. Het doet precies wat Jelle zegt in de ondertitel: 'schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven'.

Geloof me, ik heb al heel wat zelfhulpboeken gezien, velen ook al beschreven op dit blog. En hoe interessant en speciaal ze allemaal ook zijn, je ontkomt toch niet helemaal aan een soort schuldgevoel. Want als het je weer eens niet lukt om al die interessante en speciale tips op te volgen, dan is het ook logisch dat je leven niet een beetje beter wordt. Ieder boek triggert toch vooral dat knagende stemmetje dat je iets niet goed doet, dat het allemaal wel een tandje beter kan. Eigenlijk is dit boek van Jelle daarop geen uitzondering, maar toch is er iets anders en bijzonders aan de aanpak van Jelle.

Wat ik leuk en anders vind, is dat Jelle begint met een waarschuwing. Hij gaat heel veel open deuren intrappen. Allemaal wijsheden en tips die je eigenlijk al weet natuurlijk, omdat ze zo logisch zijn. Maar als jij altijd maar uitstelt of bang bent om door die open deur te stappen, dan gaat er dus ook niks veranderen. Open deuren zijn er niet om achter te gluren, of om een beetje met een paar tenen over de drempel te voelen. Open deuren zijn er om vol doorheen te stappen. Oh ja.

Ook bijzonder is dat Jelle er meermalen op wijst dat je allang weet wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken. En dat gaat niet over een eigen bedrijf, een droomhuwelijk of die eerste miljoen op de bank. Volgens Jelle willen we uiteindelijk allemaal dezelfde drie gevoelens ervaren in ons leven; vrijheid, blijheid en betekenis. Een leven van minder moeten, een leven getekend door lachrimpels en een leven als een overstromende emmer. Vervolgens vertelt hij je in leuke anekdotes en treffende metaforen over die kortste route van een leven als een slap patatje op de vloer van een zwembad naar meer vrijheid, blijheid en betekenis.

De gouden tip is kort en simpel: doe alleen dat wat werkt om je doelen te bereiken, en werk naar een continue verbetering in belachelijk kleine stapjes. Jelle helpt je op z'n soChickens een handje op weg, maar die andere gouden regel geldt natuurlijk ook gewoon: je zult het echt zelf moeten doen, niemand anders gaat jou gelukkig maken. En daar komt voor mij het meest interessante van dit boek om de hoek kijken: dat wat er tijdens het lezen allemaal in mijn hoofd en lijf gebeurt. Al die weerstand en confrontatie, dat knagende 'nee hè, niet die open deur'-stemmetje. Zit er dan echt geen wijsheid in die helemaal nieuw is en alle andere zelfhulpboeken overbodig maakt?

Nee sorry, het is wat het is. Als je graag een blauwe trui wil, moet je geen rode wol kopen. Dat is mijn persoonlijke samenvatting van alle tips en metaforen in dit steeds leuker wordende boek. Dus ik wens je - samen met Jelle - een heel gelukkig nieuw jaar en vooral een steeds leuker leven!

Reserveer het boek in onze catalogus.

Geen opmerkingen: