maandag 15 januari 2018

Vaiana

Ik heb een zwak voor animaties. Walt Disney en Pixar leveren keer op keer blockbusters af. Grote sterren stellen hun stem maar wat graag ter beschikking. Zangers staan in de rij. Stiekem geniet ik als een groot kind mee met alle voorspelbare verhaallijnen, karakteristieke personages en mooie levenslessen voor jong en oud. Heerlijk. Zo heb ik me laatst, op een donkere, koude avond, op de bank genesteld met Vaiana. Van de makers van Frozen.

Deze Disney voldoet aan alle eisen. Een dappere hoofdpersoon, een grappige bondgenoot waar het eerst niet mee klikt, dieren die (per ongeluk) meereizen, een belangrijke missie, de nodige tegenslagen en vijanden, opgeven en overwinnen, oh ja, en natuurlijk een dierbare die overlijdt. En heel veel leuke liedjes en humor! Mijn avond was helemaal goed.

Vaiana is de 16-jarige dochter van het stamhoofd op een Polynesisch eilandje. Wanneer de bevolking honger lijdt door slechte oogst en gebrek aan vis, gaat ze - tegen de wil van haar vader - met een speciale zeilboot uit de geschiedenis van haar stam op zoek naar de halfgod Maui, die lang geleden een steen met magische scheppingskracht stal. Dit verhaal is gebaseerd op een oude legende van het eiland Te Fiti, het moedereiland van Motonui, een groepje eilanden ten zuiden van Paaseiland. Altijd goed om te weten!

Vaiana krijgt op cruciale momenten hulp van haar bijzondere oma, die alle vertrouwen heeft in het succes van deze missie. Omdat oma zag hoe de oceaan Vaiana al als klein meisje uitkoos om de steen terug te geven aan de aarde. En ze krijgt dus ook hulp van die oceaan zelf. Bijna als een derde hoofdpersoon komt de oceaan soms tot leven, wat heel mooi is om te zien.

Vaiana is echt een heerlijke stoere tiener. Wonend op een eiland, maar met een hart dat schreeuwt om de vrijheid van de zee, en ze snapt maar niet waarom. Een meid met meer moed dan ervaring en meer dapperheid dan wijsheid. Juist daarom is ze inderdaad de aangewezen persoon om de aarde haar magische hart weer terug te geven. En al het leven te redden. Ach wat heerlijk toch. De diepere moraal ben ik alweer vergeten, maar wat doet het ertoe. Gewoon op repeat en weer mee zingen en swingen met Vaiana en Maui!Reserveer de dvd in onze collectie.
Reserveer het lees & luisterboek in onze collectie.
Reserveer het verhalenboek in onze collectie.

Geen opmerkingen: