zaterdag 1 september 2018

De Cazalets

Alles wat ik over deze serie zou willen zeggen past helaas niet in één blogpost, daarom laat ik het er bij dat de Cazalet-kronieken van Elizabeth Jane Howard (1923-2014) een hartveroverend en meeslepend vijfdelige familie-epos is. Zin aan een paar avonden bingelezen? Met deze boeken gaat dat prima lukken voor de komende herfst- en winteravonden. Elizabeth Jane Howard begon in 1982 aan de cyclus, gebaseerd op haar eigen welgestelde familie. Als lezer volg je de gebeurtenissen door de ogen van verschillende personages.

De Cazalets is een dramaserie over de oorlog die zich niet richtte op de veldslagen en het leed van de soldaten, maar op de sociale en maatschappelijke veranderingen als gevolg van de oorlog. En de stille tragedies in het familieleven van degenen die de oorlog van een afstand meemaakten.
Op haar 90ste, een jaar voor haar dood, schreef Elizabeth Jane Howard het laatste, vijfde deel.

Hieronder per deel de korte samenvatting van de achterflap.

Lichte jaren
De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van de vierdelige 'Cazalet-kronieken' van Elizabeth Jane Howard, die de periode 1937-1947 omspannen.
Deel 1, Lichte jaren, begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer. Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd - maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit.

Aftellen
In Aftellen, het tweede deel, schrijven we 1939, Hitler is net Polen binnengevallen. De vrouwen en kinderen Cazalet worden geëvacueerd naar Home Place. De idyllische tijd van spelletjes en uitgebreide feestmalen is voorbij. De tienermeisjes Louise, Polly en Clary worden snel volwassen onder invloed van zowel de omstandigheden op het wereldtoneel als de gebeurtenissen in hun eigen leven. Voor hun ouders verandert alles door de oorlog. Edward meldt zich bij de RAF, Rupert gaat naar de marine en wordt na Duinkerken in Frankrijk als vermist opgegeven. Hierdoor rust het hele familiebedrijf op de schouders van Hugh, die door zijn verwondingen uit de vorige oorlog zelf niet ten strijde kan trekken. En ondertussen wordt zijn geliefde Sybil getroffen door een mysterieuze ziekte.

Verwarring
In Verwarring staan de lange, donkere jaren van de oorlog centraal, met voedselschaarste, de constante dreiging vanuit de lucht, berichten van gesneuvelde vrienden en geliefden. De chaos op het wereldtoneel wordt weerspiegeld in de turbulente privélevens van de Cazalets, die de oorlog grotendeels doorbrengen op het familielandgoed Home Place. Tot ieders verbazing stort de eigenzinnige Louise zich in een ongelukkig huwelijk met de veel oudere, ambitieuze Michael – die meer geïnteresseerd is in zijn officierscarrière, en in zijn moeder, dan in zijn jonge bruid. Polly moet wennen aan het leven na de dood van haar geliefde moeder. Zoë begint een affaire met een getroebleerde Amerikaan. Terwijl Clary probeert de hoop levend te houden dat haar vermiste vader Rupert ooit ongedeerd uit Frankrijk terug zal keren.

Bevrijding
De oorlog is voorbij, maar voor de Cazalets is het leven er niet per se makkelijker op geworden. Rupert moet weer wennen aan het burgerbestaan in Engeland. Zijn vrouw Zoë en hij koesteren allebei een ongemakkelijk geheim. Louise zit vast in een liefdeloos huwelijk en is naarstig op zoek naar een uitweg, terwijl Clary en Polly volwassen worden in een wereld die voorgoed is veranderd. Ondertussen moeten hun ouders beslissen waar ze in Londen gaan wonen en breekt voor Edward het uur der waarheid aan ten aanzien van zijn huwelijk. En op de achtergrond valt het Engelse wereldrijk uit elkaar.

Het vierde deel, Bevrijding, is in aantocht en verschijnt naar verwachting in oktober 2018.


Reserveer Lichte jaren in onze catalogus.
Reserveer Aftellen in onze catalogus
Reserveer Verwarring in onze catalogus

Geen opmerkingen: