maandag 7 januari 2019

Iskari: de laatste NamsaraEr wordt gezegd dat wij mensen ons onderscheiden van dieren door middel van verhalen vertellen. Al eeuwen is er de traditie van het doorgeven van verhalen, mondeling, geschreven, getekend, maar ook in toneel en muziek.

Wanneer we Iskari lezen leren we dat mensen niet de enigen zijn die houden van het vertellen van en luisteren naar verhalen. En leren we dat het vertellen van verhalen niet zomaar een tijdverdrijf is, maar dat er een krachtige magie in schuilt.
In den beginne was er de oude, hij was eenzaam en maakte twee metgezellen. De eerste, Namsara, was het gouden kind. Namsara bracht blijdschap en liefde en zijn aanwezigheid heelde de wereld. De tweede, Iskari, maakte hij uit bloed en maanlicht en bracht vernietiging en dood. Wanneer zij ging jagen miste ze nooit haar prooi.

Kirsten Cicciarelli vertelt het verhaal van Asha, de dochter van koning Firgaard, de grootste drakendoder van het land. De bevolking is zo bang voor haar vaardigheid en meedogenloosheid dat ze haar Iskari noemen. Asha heeft een moeilijke jeugd. Door haar schuld brandt de draak Kozu de stad af waarbij haar moeder omkomt en zij zelf ook bijna overlijdt. Als wraak en om goed te maken wat er is gebeurd wordt Asha drakendoder.

Als beloning voor het redden van het leven van de prinses heeft koning Firgaard Asha verloofd met Jarek, de legercommandant. Jarek is grof en gebruikt bruut geweld wanneer hem dit uitkomt, ook naar Asha. Wanneer Asha van haar vader het aanbod krijgt om onder de verloving uit te komen grijpt zij dit aandbod met beide handen aan. Ze krijgt de kans om te ontsnappen aan Jarek en de mogelijkheid op wraak door het doden van Kozu. Dat wat een simpele opdracht had moeten zijn zet echter het gehele leven van Asha op de kop. Met de hulp van haar nicht en een slaaf uit het huishouden van haar verloofde leert Asha wat er echt gebeurd is.

Bij het lezen van Iskari stort je je meteen in de actie en sta je oog in oog met draken en andere monsters. Het verhaal neemt verschillende keren een onverwachte wending en ondanks dat er een vervolg is op Iskari heeft het verhaal geen open einde. Kirsten Cicciarelli weet het verhaal van Asha met vaart te vertellen en geeft gedurende het verhaal steeds wat meer informatie vrij, zodat je net als Asha aan het twijfelen slaat. In het volgende boek, Iskari: de gevangen koningin vertelt Kirsten Cicciarelli verder vanuit een andere verhaallijn waardoor je als lezer de keuze hebt om alleen dit boek te lezen of verder in de wereld van de oude, Iskari en Namsara te stappen.

Geen opmerkingen: