donderdag 28 februari 2019

De 10 populairste e-books

Vooruit, nog één lijstje over 2018 dan! Want wist je dat je met jouw bibliotheekabonnement ook toegang hebt tot zo'n 20.000 e-books? Kijk hier voor meer informatie als je ook e-books wilt lenen. Hieronder vind je een overzicht van de meest uitgeleende e-books van vorig jaar.

1. Huidpijn - Saskia Noort
Iedereen heeft een duistere kant. Ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde dreigt te verliezen en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.

2. Wees onzichtbaar - Murat Isik
Winnaar van de Libris Literatuurprijs 2018. Een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

Helaas is dit boek momenteel niet als e-book beschikbaar, maar het is wel te leen in de Bibliotheek. Klik hier om Wees onzichtbaar te reserveren.


3. Heks - Camilla Läckberg
Wanneer een jong meisje van een boerderij net buiten Fjällbacka verdwijnt, denkt men meteen aan een oude zaak. Dertig jaar geleden verdween daar namelijk een vierjarig meisje dat later werd teruggevonden - vermoord. Destijds werden twee tienermeisjes beschuldigd van deze moord.

Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid toch onderzoeken, daarbij bijgestaan door schrijfster Erica Falck. Hoe dieper ze in de zaak verwikkeld raken, hoe meer ze zich realiseren dat deze ver teruggaat in de tijd.


4. Kolja - Arthur Japin
Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement. Wanneer de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak.

De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen. Hij heeft drie dagen - tot de staatsbegrafenis - om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski's niet beter dient door nu te zwijgen.


5. Judas - Astrid Holleeder
Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in. Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde. Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden.


6. Dochters van de kust - Lynn Austin
De Nederlandse immigrante Geesje de Jonge blikt terug op haar aankomst in Amerika, vijftig jaar geleden. Diep verborgen gevoelens en herinneringen komen boven, zoals die aan haar ware liefde. Verderop neemt de 22-jarige Anna Nicholson een kamer in een luxe resort om de breuk met haar verloofde te boven te komen. Een storm roept herinneringen op aan een oude nachtmerrie uit haar kindertijd, en doet haar twijfelen aan haar toekomstdromen. Ze raakt bevriend met een student die wat bijverdient in het hotel en stort haar hart bij hem uit. Zowel Geesje als Anne heeft geen idee van de verrassing die hun te wachten staat.


7. De gezelschapsdame van Willowgrove - Sarah Ladd
In deze historische roman ontmoet een gezelschapsdame een man die haar geheim kent. Kan ze hem vertrouwen? De rentmeester van Willowgrove Hall, Nathaniel Stanton, houdt iedereen in de gaten. Ook de nieuwe, beeldschone gezelschapsdame ontsnapt niet aan zijn aandacht. Hij vermoedt dat Cecily Faire iets verbergt en hij voelt zich verplicht om dat boven water te krijgen. Maar hij heeft zelf ook een geheim: hij is de bastaardzoon van de vorige heer van Willowgrove. Cecily en Nathaniel voelen zich steeds meer tot elkaar aangetrokken, maar dan overlijdt de vrouwe van het landgoed en verandert alles.


8. De tolk van Java - Alfred Birney
Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt.
9. Vingervlug - Sarah Waters
Weeskind Sue Trinder groeit op onder de liefdevolle vleugels van mevrouw Sucksby, in een toevluchtsoord voor zakkenrollers en andere kruimeldieven. Door de charmante oplichter Richard Rivers, beter bekend als Genteman, wordt Sue betrokken bij een duivels plan. Ze moet vriendschap sluiten met het naïeve rijkeluismeisje Maud, zodat Richard haar kan verleiden. Als hij met Maud trouwt, krijgt Sue een deel van de enorme erfenis die Maud en Richard dan bekomt. Sue gaat akkoord, maar dan komt ze erachter dat Richard Maud, met wie ze vriendinnen wordt, wil laten opsluiten in een gekkenhuis.

10. Tsjaikovskistraat 40 - Pieter Waterdrinker
In Waterdrinkers nieuwste, sterk autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 neemt hij de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische revolutie van 1917. Behalve een kroniek over deze periode, die de loop van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw ingrijpend zou bepalen, is de roman een verslag van het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven van de auteur, die de afgelopen kwarteeuw in de Sovjet-Unie en Rusland doorbracht.

Geen opmerkingen: