donderdag 7 maart 2019

Borealis

Je bent een 13-jarige, slimme Hollandse jongen. Opeens word je uit je veilige thuis ontvoerd en gedropt in kamp in een besneeuwd Alaska, vernoemd naar het Noorderlicht Borealis. In the middle of niks dus. Met 180 leeftijdgenoten uit alle landen van de wereld. Het ontbreekt je aan niets, maar er staat wel een groot hek om het terrein. En de boodschap is duidelijk: niemand gaat er meer weg, tenzij je je niet aan de regels houdt. Maar dan ga je niet naar huis. Die ellende overkomt Joppe.


Vanaf het moment dat hij zich van z'n situatie bewust is, wil Joppe juist dát: naar huis. Ook al vertelt die crew en de bijna charismatische drie-koppige leiding dat zij zijn uitverkoren voor een bijzonder toekomst. Want nadat de wereld door een nieuwe zondvloed vanwege de klimaatverandering zal vergaan, zullen deze kinderen de wereld opnieuw gaan opbouwen. Alleen waar zij zitten is het veilig voor de stijging van de temperatuur. En zij zijn een gezonde en intelligente afspiegeling van de wereld. Een mooi verhaal, waar veel kinderen in mee gaan. Maar Joppe wil zijn vrijheid en zijn oude leven terug. En is bereid daarvoor vijanden te maken en risico's te nemen.

Dat levert een spannend en actueel jeugdboek op. Borealis van Marloes Morshuis bevat alle ingrediënten voor stiekem verder lezen onder de dekens met een zaklantaarn, voor mooie voorleesmomenten op de bank en voor leerzame gesprekken in de klas. Over overleven, vriendschap en machtsstrijd, het klimaat natuurlijk en wie die mysterieuze vrouwelijke baas kan zijn. En gesprekken over de onvermijdelijke psychologische groepsprocessen als iedereen op zichzelf én elkaar is aangewezen. Het wordt helemaal interessant als Joppe en zijn vrienden ontdekken dat de drie-koppige leiding niet helemaal zuiver is in hun missie. Want de kinderen zitten er schijnbaar niet alleen maar om de wereld te redden...

Volgens mij heeft Marloes een heerlijk jeugdboek geschreven over de gevolgen van de klimaatverandering, de noodzaak dit snel met elkaar op te lossen en de kracht van de jonge generatie om daar een heldenrol in te spelen. Al was het maar omdat wij volwassenen daar wel wat steekjes laten vallen... Hoe actueel wil je het hebben.

Reserveer Borealis in onze catalogus.

Geen opmerkingen: