maandag 1 april 2019

't Hooge Nest - Roxane van Iperen


Vandaag eindelijk het schitterende boek 't Hooge Nest van Roxane van Iperen uitgelezen. Van Iperen kocht samen met haar man in 2012 de villa 't Hooge Nest' de bossen in Naarden. Ze vond op de zolder de eerste aanwijzingen van het verhaal. Tijdens de restauratie van het huis, ontdekten ze in luiken in de houten vloeren en achter oude lambriseringen, de overblijfselen van een onderduikplek voor Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Iperen vertelt deze geschiedenis op zeer indrukwekkende wijze. Dat doet ze op basis van research in archieven wereldwijd en gesprekken met buurtbewoners rondom het huis, de kinderen van Janny en Lien Brilleslijper.



Een prachtig, ontroerend én pijnlijk verhaal over de joodse zusjes Brilleslijper. Zij ondernamen daadwerkelijk actie tegen de bezetter, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken zoals NSB-oprichter Anton Mussert. Zij verwelkomden met hun communistische verzetsgroep tot ver in de Tweede Wereldoorlog tientallen onderduikers. 't Hooge Nest groeide daarmee uit tot één van de grootste onderduikadressen van Nederland.
Uiteindelijk worden ook zij verraden en worden door de Jodenjagers van de Colonne Henneicke aan de Duitsers overgedragen. Met het allerlaatste transport uit Westerbork worden ze naar Auschwitz getransporteerd.


Roxane van Iperen

Reserveer 't Hooge Nest in de catalogus

Geen opmerkingen: