maandag 28 oktober 2019

Zeb.

Begin deze maand was het Kinderboekenweek. En zeg je Kinderboekenweek, dan zeg je Griffels & Penselen. Er zijn weer heel veel prachtige boeken en briljante auteurs en illustratoren van kinderboeken in het verdiende zonnetje gezet. Want hoe veel of weinig je ook leest, iedereen – echt iedereen – kan zich nog dat ene boek uit zijn jeugd herinneren dat hem echt geraakt heeft. Of zelfs veranderd, dat hoor je ook. En die boeken worden nog steeds geschreven. Misschien zelfs wel steeds meer en steeds beter.

Neem nou bijvoorbeeld Zeb.


Zeb. is het jongste jeugdboek van Gideon Samson, geïllustreerd door Joren Joshua. Zeb. werd in de jaarlijkse prijzenparade niet alleen onderscheiden met een Gouden Griffel, maar ook met een Zilveren Penseel. Kijk, dan heb je het dus gesnapt samen. En dat zag Uitgeverij Leopold ook. Ik citeer even losjes uit het juryrapport:

In Zeb. vertelt een groep klasgenoten de wonderlijke verhalen die zich bij hen in de klas afspelen. Saillant detail: één van hen is een zebra. Dergelijk absurdisme staat centraal in Zeb. en maakt het tot een boeiend verhaal, dat op een verfrissende wijze wordt ondersteund door de illustraties van graffitikunstenaar Joren Joshua.

In elk verhaal komt een andere leerling uit de klas van juf Cato aan het woord. Het huilen wordt afgeschaft, twee plus twee is vijf en de juf besluit te trouwen op 30 februari. Steeds is de afwijking van de realiteit voer voor een hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend.

‘Je zult nooit weten wat er gebeurt in de hoofden van anderen’, aldus het motto van de Israëlische schrijver Etgar Keret voor in het boek. Maar de krachtige illustraties leveren met elkaar toch een interessant inkijkje in het hoofd van Joren Joshua. De jury was meteen enthousiast over de minimalistische lijnvoering, de sprekende kleurvlakken en treffende voorstellingen. Ze passen meer dan goed bij de uitdagende teksten.

Bij de eerste oogopslag lijken de figuren simpel maar bij nadere beschouwing zijn ze rijk aan uitdrukkingen en gevarieerd in compositie. Je krijgt er ruimte van in je hoofd, zo geestig, verrassend en surrealistisch zijn ze. De beelden zijn eigenlijk net zo vrij en filosofisch als de tekst. En dan ontstaat vanzelf een bijzonder boek.

Ik kreeg Zeb. cadeau als dank voor m’n jarenlange inzet voor de Bibliotheek op school Nederland. De klas van juf Cato heb ik in één avond warm omarmd. En natuurlijk zorgen we er met alle leesconsulenten voor dat elke schoolbibliotheek in Hengelo de klas van Zeb. en juf Cato leert kennen!

Reserveer het boek in onze catalogus.

Geen opmerkingen: