donderdag 31 oktober 2019

Top 10: Nederland Leest over duurzaamheid

November staat in het teken van Nederland Leest. Het thema van dit jaar is duurzaamheid.

Lente of winter, de natuur blijft prachtig door de seizoenen heen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet.

Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar in november, in de Bibliotheek. Hier alvast 10 toptitels over duurzaamheid.


1. Winterbloei - Jan Wolkers

Het cadeautje van de Bibliotheek voor jou: Winterbloei. Speciaal voor Nederland Leest zijn de mooiste natuurverhalen, dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto's van Jan Wolkers gebundeld. Het zijn hartverwarmende verhalen, waarmee Wolkers ons leert kijken naar de weelderige wereld van groei en bloei. Met de voeten in de klei maakt hij ons deelgenoot van de duurzame aarde. Het boek bevat bovendien een inleiding van Onno Blom en columns van Aaf Brandt Corstius.

Je kunt Winterbloei gratis ophalen in de Bibliotheek.

2. Hoe gaan we dit uitleggen - Jelmer Mommers

Jelmer Mommers beschrijft één van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept. Ten onrechte. Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.

Reserveer in de Bibliotheek


3. Verkapt - Janneke Bazelmans

De Nederlandse studente Nora krijgt de kans stage te lopen bij een palmoliebedrijf midden in het regenwoud op Kalimantan. Vol overgave stort ze zich op haar opdracht: een school oprichten voor de lokale bevolking. De voormalige koppensnellers willen niets van haar behulpzaamheid weten. En daar hebben ze een reden voor. Nora beseft al snel dat haar werkgever niet zo milieuvriendelijk is als wordt beheerd en niet terugdeinst voor geweld.
Reserveer in de Bibliotheek


4. Hoe je stopt met plastic - Will McCallum

Hoe kun je leven zonder al dat plastic? Dit boek heeft je handige adviezen als je zelf wel iets zou willen doen, maar niet weet waar te beginnen.
Als we zo doorgaan, is het in 2050 misschien wel zo dat er meer plastic in de zee drijft, dan dat er vissen in de zee zwemmen. In dit boek krijg je tips voor elke kamer in je huis, voor onderweg en op je werk. Wat zijn de dingen die jij kunt doen?
Reserveer in de Bibliotheek


5. Mijn wilde tuin - Meir Shalev

In Mijn wilde tuin beschrijft Meir Shalev met humor en wijsheid zijn verhuizing naar de Vlakte van Jizreel in het noorden van Israël, waar hij een haveloos stuk grond aantreft. Hij legt een nieuwe tuin aan, met wilde bloemen, struiken en bomen. Net als het schrijverschap vraagt tuinieren geduld: soms duurt het even voordat het schoonheid oplevert. Elke plant, elk dier dat Shalev ziet, brengt hem op gedachten en inzichten over het leven, de literatuur en koken.

Reserveer in de Bibliotheek

6. Plasticsoep is troep! - Annemarie van den Brink

Een ballon op het strand, een plastic flesje op straat. Al dit plastic komt vaak in de zee of rivieren terecht. Steeds meer vissen en vogels gaan daardoor dood. Lees wat we hieraan kunnen doen. Met een quiz, proefjes, recepten, kleurenfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.

Reserveer in de Bibliotheek


7. Ik heb het de tuin nog niet verteld - Pia Pera

Als het duidelijk wordt dat ze ongeneeslijk ziek is, trekt Pia Pera zich steeds meer terug in de natuur. Toch is ze nooit alleen. Zo is daar Giulio, haar Sri Lankaanse tuinier, de trouwe foxterriër die haar overal volgt, een groot aantal vrienden die komen en gaan, meditatie, lezingen en een enorme hoeveelheid boeken. En boven alles is er de tuin, de ware metgezel van de auteur, die een spiegel biedt voor wezenlijke vragen over het leven.

Reserveer in de Bibliotheek


8. Groene zeepjes & sopjes - Fern Green

Het gemiddelde keukenkastje staat vol plastic flessen met felgekleurde en kunstmatig ruikende schoonmaakmiddelen uit de chemische industrie. In dit boek worden 68 recepten gegeven voor het zelf maken van schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis. De ingrediënten die gebruikt worden zijn over het algemeen eenvoudig te vinden.

Reserveer in de Bibliotheek

9. Dump - Charles den Tex

Charles den Tex is één van de meest succesvolle thrillerauteurs van Nederland. In dit boek erft Alex Duffield tegen wil en dank het chemisch bedrijf van zijn vader. Hij is vastbesloten een einde te maken aan gerotzooi met chemisch afval door het bedrijf. Maar dan moet hij wel eerst afrekenen met een internationale criminele organisatie.

Reserveer in de Bibliotheek



10. De ondergrondse boomgaard - Mat Larkin

We sluiten af met een jeugdboek (ca. 9-12 jaar). De elfjarige Pri woont in het stadje Dunns Boomgaard. De burgemeester wil de stad steeds verder uitbreiden. Dat gaat ten koste van de natuur. En waarom is er eigenlijk geen boomgaard in de stad? Die vraag van het nieuwe meisje Attica, kan Pri niet beantwoorden. Ze gaan samen op onderzoek uit in het griezelige Razzywoud en ontdekken een groot geheim.

Reserveer in de Bibliotheek




Geen opmerkingen: