zaterdag 28 december 2019

De jeugdboekenprijzen van 2019

Het laatste lijstje van 2019 op dit bieblog besteden we aan de jeugd! Want wat zijn er weer veel mooie jeugdboeken verschenen. En wat zijn we die schrijvers dankbaar voor de verhalen en de humor en de emoties en de verbeelding die zij onze jonge lezers brengen.

Kiezen is daarom lastig, maar gelukkig hebben deskundige jury's van de belangrijkste jeugdboekenonderscheidingen dat al voor me gedaan. Ik zet dus graag 10 parels én een oeuvreprijs, die als cadeautip voor elke gelegenheid geschikt zijn, nog even voor je op een rij.

Gouden Griffel en Penseel


Zeb. - Gideon Samson   >>> informatie en reserveren
De Griffeljury over Zeb.: ‘Steeds is de afwijking van de realiteit voer voor een hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend.’

Mijn wonderlijke oom - Yvonne Jagtenberg   >>> informatie en reserveren
De Penseeljury over Mijn wonderlijke oom: ‘Het boek is in alle opzichten een ode aan de kracht van de verbeelding. Zo kan een gebouw ogen krijgen die van alles zien en verandert het schijnsel van de schemerlamp in een veilige hondenmand. Het is een pleidooi voor vrijheid, voorstellingsvermogen en avontuur. Die maken het leven rijker dan de angstige houding van de ouders. Al deze aspecten bij elkaar maken Mijn wonderlijke oom tot een vrolijk, uitdagend boek dat uitnodigt tot meerdere keren lezen en bekijken.’


Kinderjury


Dit jaar werden alle kinderen in Nederland aangemoedigd zoveel mogelijk boeken te lezen tijdens de Leesweken (26 maart t/m 19 mei) om vervolgens op hun favoriete boeken te stemmen tijdens de Stemweek (20 t/m 26 mei). Tijdens de Stemweek stemden tienduizenden kinderen tussen de 6 en 12 jaar op hun favoriete boek. Alle kinderen mochten op maximaal drie boeken stemmen die in 2018 zijn verschenen. Onderstaande boeken wonnen zo de Publieksprijs van De Nederlandse Kinderjury 2019, de prijs voor het populairste kinderboek.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer - Jochem Myjer   >>> reserveren
Melle en zijn zusje Limoni zijn op vakantie in de Alpen. Op een dag wordt Limoni's Waakgorgel Belia ontvoerd door gevaarlijke Kotsbalgers. Met hulp van Katja, die de weg in de bergen op haar duimpje kent, gaan ze op zoek naar Belia.

Dummie de mummie en de schat van Sohorro - Tosca Menten >>> reserveren
Dummie en Goos zijn voor een bruiloft op Jamaica. Ze doen mee aan een piratenspel. Tijdens het spel stuiten Dummie en Goos op een eeuwenoude schatkaart. Nu wordt het echt!


Jonge jury

De Prijs van de Jonge Jury 2019 gaat naar het boek Wild van Mel Wallis de Vries. De prijs werd op 5 juni uitgereikt tijdens de feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht.

In totaal brachten ruim zestienduizend jongeren hun stem uit op hun favoriete jeugdtitels uit 2018, waarvan Wild de meeste stemmen kreeg. De Jonge Jury Debuutprijs 2019 ging naar Één waarheid van Nadine Swagerman.




Wild - Mel Wallis de Vries  >>> reserveren
Zes jongeren gaan na hun eindexamens een weekje naar Spanje. Ze besluiten een nachtje te gaan kamperen in een onherbergzaam natuurgebied, waar ze hopeloos verdwalen. De volgende ochtend vinden ze Liv dood in een afgrond. Wat is er gebeurd?


Beste boek voor jongeren


De dag die nooit komt - Oliver Resp   >>> informatie en reserveren
Rosalie de Beus, de zeventienjarige juryvoorzitter, zei het volgende: ‘De dag die nooit komt heeft maar weinig bladzijdes, toch is er plek voor emotie en referenties naar de huidige popcultuur. In combinatie met uitstekend uitgedachte personages creëert dit een ijzersterk verhaal.’

De vakjury zei: ‘Je komt als lezer heel dichtbij, het verhaal heeft de kracht om intiem en klein te blijven, terwijl er ook vreselijk veel gebeurt.’

Wit konijn, rode wolf - Tom Pollock   >>> informatie en reserveren
‘Wit konijn, rode wolf zit vol met doordachte puzzels en raadsels. Dankzij de kleinste details gecombineerd met een rustige schrijfstijl komt er een spannend verhaal over de zoektocht naar waarheid tot stand’, zei juryvoorzitter Rosalie de Beus.

‘Dit boek is een rollercoaster’, aldus de vakjury. ‘Het is een boek waarin je kunt verdwijnen en waarvan je aan het einde denkt: wat heb ik nou eigenlijk gelezen?’


Inktaap



Wees onzichtbaar - Murat Isik   >>> reserveren
'De roman Wees onzichtbaar vertelt over een Turks migrantengezin in de Bijlmer met een communistische vader, een omgeving en geschiedenis die wij als juryleden niet allemaal kenden, maar via Metin hebben leren kennen. Je krijgt als lezer de kans om als het ware in het boek te duiken en te verzinken in het leven van Metin. Je leeft mee met zijn angst wanneer zijn vader boos is, je hebt medelijden wanneer hij gepest wordt op school en je bent blij wanneer hij een moment van geluk ervaart.

De schrijfstijl van dit boek laat je verbonden voelen met de schrijver en dit maakt het een echte page-turner. Met zijn schrijfstijl laat Murat Isik je door het verhaal heen vliegen. De karakters zijn stuk voor stuk sterk en goed uitgewerkt, en voelen vanzelfsprekend aan. Het is knap hoe Murat de heftige problemen in Metins leven zo luchtig weet te brengen en je toch bewust weet te maken van de zwaarte van de onderwerpen. De kracht van Wees onzichtbaar is de ongewone ‘gewoonheid’.'


Woutertje Pieterse Prijs


Alles komt goed, altijd - Kathleen Vereecken   >>> reserveren
De jury schreef in het juryrapport: “Geluk lijkt vanzelfsprekend. Het is pas als je het verliest, dat je je bewust wordt van wat je mist. Die harde les leert Alice in Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys. Blij verwonderd is ze als ze een kleurige wereldbol met snoepjes krijgt. Dat die wereld kort daarop verscheurd zal worden door de Eerste Wereldoorlog kan niemand zich voorstellen. We zijn veilig in ons hoekje van de wereld, zegt haar vader. Maar Alice weet intussen dat de wereld rond is en dat een bol geen hoekjes heeft. Al snel leert ze wat het betekent om bang te zijn voor bommen en gas, om vluchtelingen en soldaten door de straten te zien trekken en zelf vluchteling te zijn, en dat de geruststellende woorden van haar moeder: ‘Alles komt goed, altijd’ een leugen om bestwil zijn. Alle kleur lijkt uit de wereld te verdwijnen, wat mooi wordt gesymboliseerd in de kwetsbare aquarellen van Charlotte Peys. Een aangrijpend boek waarin met onsentimentele, kinderlijke blik naar de rafelranden van de oorlog wordt gekeken en hoe die alles op losse schroeven zet. Maar waarin de liefde voor het leven uiteindelijk de bovenhand haalt.

De jury koos dit jaar voor sfeer, voor ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle ellende en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt, die net als Multatuli’s Woutertje Pieterse de wereld met een open blik tegemoet blijft treden. Want ook al is die wereld roestig geworden, ‘er zit nog steeds kleur op’. En ook al is ze – een oorlog ouder – te groot geworden voor poppen en sprookjesboeken waarin iedereen lang en gelukkig leeft en alles altijd goed komt. Toch wil ze dat nog steeds geloven.”



Thea Beckman historische kinderboekenprijs

Hendrick, de Hollandsche indiaan - Bianca Mastenbroek   >>> informatie en reserveren
De jury schreef in het juryrapport: 'Bianca Mastenbroek schreef een indrukwekkend verhaal over de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse expansie- en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk. De jury is vol lof over dit spannende en met vaart geschreven avonturenboek, gebaseerd op historische gebeurtenissen. De schrijfster weet de ommekeer in het leven van Hendrick tot leven te brengen.

Een knap geschreven jeugdroman, gebaseerd op historische gebeurtenissen. Een boek dat erin slaagt om de complexe historische werkelijkheid van een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend vanuit meervoudig perspectief te beschrijven.'



Astrid Lindgren Memorial Award

Bart Moeyaert   >>> zoeken en reserveren
Deze jaarlijkse ‘Nobelprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur’ wordt sinds 2003 uitgereikt en bestaat uit een beeldje en een geldprijs. De prijs werd eerder gewonnen door onder andere Philip Pullman, Wolf Erlbruch, Guus Kuijer en Shaun Tan.

Motivering van de jury: 'Het gecomprimeerde en muzikale taalgebruik van Bart Moeyaert vibreert van de onderdrukte gevoelens en de onuitgesproken wensen. Met filmische tegenwoordigheid geeft hij vorm aan momenten waarin relaties op de spits worden gedreven, terwijl de complexiteit van de verhalen tegelijkertijd suggereert dat er andere mogelijkheden zijn om verder te komen. Bart Moeyaerts lichtgevende schrijverschap onderstreept dat boeken voor kinderen en jongeren een vanzelfsprekende plek innemen binnen de wereldliteratuur.'

Geen opmerkingen: