donderdag 30 januari 2020

Top 10 meest uitgeleende boeken 2019


In 2019 werden er zo'n 56 miljoen papieren boeken uitgeleend in Nederland. Daar komen nog zo'n 4 miljoen e-boeken bij, die via de online Bibliotheek uitgeleend werden. In deze Top 10 kijken we naar de meest populaire boeken voor volwassenen.

Voor de jeugd waren trouwens de series De waanzinnige boomhut, Het leven van een Loser en Dagboek van een muts weer ongekend populair.

1. Lucinda Riley
Het was wederom een topjaar voor schrijfster Lucinda Riley. Al haar boeken uit de zeven zussen-serie staan hoog in de top 100 van meest uitgeleende boeken. Elk boek beschrijft het leven van één van de zeven zussen die, na het overlijden van hun rijke adoptievader, aanwijzingen krijgen over hun achtergrond. Er zijn inmiddels zes delen verschenen. Riley's werk wordt verguisd door literaire recensenten, maar is mateloos populair bij het publiek. In het NRC is een uitgebreid interview met Riley verschenen.

2. Façade - Esther Verhoef
Spannende boeken doen het altijd goed in de Bibliotheek. Façade is de hoogst genoteerde thriller in de lijst.

Het boek gaat over een jonge vrouw, die in een oldtimer van haar moeder naar Portugal vertrekt. Onderweg raakt ze verzeild in een reeks gevaarlijke, levensbedreigende situaties.

3. IJskoud - Suzanne Vermeer
Johanna van Vliet verdwijnt in 1993 op zestienjarige leeftijd en is nooit gevonden. Nu, vijfentwintig jaar later, wordt de zaak opnieuw geopend en neemt inspecteur Ben de Groot wederom de leiding op zich. Wanneer Ben de Groot de familie hierover inlicht, reageren ze ontdaan en onaangenaam verrast. Alleen de 23-jarige Olivia, het nichtje van Johanna, is nieuwsgierig wat er met haar tante is gebeurd en besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

Reserveer IJskoud in de Bibliotheek
Ook Vermeers thriller Super de luxe deed het goed in 2019.

4. Rinkeldekink - Martine Bijl
Presentatrice Martine Bijl schreef dit boek over de nasleep van de hersenbloeding die ze in 2015 kreeg. Tegenover de ontreddering, uitputting en wanhoop bleven haar geest en geestkracht overeind, hoewel ze ook nog eens met een depressie te maken kreeg.

Reserveer Rinkeldekink in de Bibliotheek
Lees ook het bieblog over dit boek
5. Saskia Noort
De boeken van Saskia Noort blijven onverminderd populair. Zowel Stromboli als Huidpijn staan hoog in de lijst meest uitgeleende boeken van 2019. Het eerste genoemde boek gaat over een vrouw die besluit de vrijheid te zoeken en haar gezin te verlaten. Ze komt er alleen voor te staan en zoekt haar heil bij een goeroe op Stromboli.

In Huidpijn is de hoofdpersoon een BN'er. Ze wordt verlaten door haar minnaar, wat smullen is voor de media. Zeker als deze man ook nog eens verdwijnt en zij de belangrijkste verdachte is.


6. 't Hooge Nest - Roxane van Iperen
Een indrukwekkend boek dat vorig jaar veel gelezen werd. 't Hooge Nest is de naam van de villa waar Roxane van Iperen met haar gezin woont. Ze ontdekt dat het huis tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderduikvilla functioneerde. Van Iperen beschrijft het waargebeurde verhaal van de twee zussen Brilleslijper en hun familieleden en doet daarmee op indringende wijze verslag van de implementatie van de Endlösung in Nederland.

Lees ook het bieblog over dit boek
 

7. De lange weg naar genade - David Baldacci
Baldacci schreef al zo'n 50 boeken, werd vertaald in 45 talen en uitgebracht in meer dan 80 landen. Een echte bestsellerauteur.

In zijn boek De lange weg naar genade wordt FBI-agent Atlee Pine geconfronteerd met een dode muilezel en een verdwenen bezoeker van de Grand Canyon. Ze krijgt de opdracht de zaak te laten rusten, maar dit maakt haar juist wantrouwend. Ze gaat op eigen houtje op onderzoek uit.
 8. Verleden tijd - Lee Child
Dit is de 23e Jack Reacher thriller van Lee Child.

Reacher is op weg van Maine naar San Diego. Wanneer hij door New Hampshire trekt, ziet hij de plaatsnaam Laconia, de geboorteplaats van zijn vader. Hij besluit er navraag te doen om meer over zijn familie te weten te komen.

Reserveer Verleden tijd in de Bibliotheek
 


9. Wees onzichtbaar - Murat Isik
Eén van de meest bejubelde boeken van de afgelopen jaren en het zou dan ook gek zijn als hij in dit lijstje zou ontbreken. In Wees onzichtbaar groeit een Turkse jongen samen met zijn zusje op in de Bijlmer. De roman speelt zich af in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw. Ondanks zijn tirannieke vader die een zwaar stempel op het gezinsleven drukt en de gestage teloorgang van de ooit idealistisch ontworpen Bijlmer, blijft de zachtaardige Metin zich met vallen en opstaan door zijn kindertijd en puberteit heen worstelen.

Lees ook het bieblog over dit boek


10. De dag van de doden - Nicci French
Dit is het achtste en laatste deel in de reeks rond psychotherapeute Frieda Klein. Klein krijgt via moordslachtoffers cryptische boodschappen door van haar aartsvijand Dean Reeve, een seriemoordenaar die niet zal rusten voordat hij haar te pakken heeft.

Fans zullen Frieda Klein gaan missen. Ook dit deel is weer spannend van begin tot einde.

Reserveer De dag van de doden in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: