donderdag 23 januari 2020

Paarden vliegen businessclass

Journalist Olaf Koens zien we regelmatig als Midden-Oostencorrespondent in het RTL Nieuws. Hij doet verslag van revoluties en oorlogen, en zoekt naar kleine verhalen die deze complexe regio inzichtelijk maken.

Van zijn vader komt de passende uitspraak: "Hoe meer je van mensen weet, hoe meer je van dieren gaat houden." In zijn boek Paarden vliegen businessclass tekent Olaf Koens 13 verhalen op over mens en dier in het Midden-Oosten. 

Met droge humor beschrijft hij hoe renpaarden als VIPs de wereld worden rondgevlogen. Hoe verwaarloosde dieren worden gered, terwijl grenzen voor mensen hermetisch gesloten blijven.  En hoe vogels - die natuurlijk geen flauw benul hebben van de door de mens bedachte landsgrenzen - regelmatig aangezien worden als spionnen en in de gevangenis belanden.

Renpaarden en dromedarissen
Het boek biedt een inkijkje in de verschillende manieren waarop er met dieren wordt omgegaan in het Midden-Oosten. Heb je geld? Dan investeer je in renpaarden of dromedarissen. Heb je weinig geld? Dan jaag je op de vele trekvogels die over jouw dorp vliegen.

Koens gaat op bezoek bij één van deze vogeljagers en mag de diepvriesvoorraad bekijken: een plastic tas vol met kleine vogels. De allerkleinsten worden met botjes en al klaargemaakt. Hij mag ook mee op jacht, maar is blij dat de jager er al gauw genoeg van krijgt. Hij moet er niet aan denken zelf ook een geweer in de hand gedrukt te krijgen. 

Aydin
Mijn favoriete verhaal gaat over beloega Aydin. Deze witte dolfijn ontsnapte uit een Russische marinebasis in de Zwarte Zee. Hij vond zijn weg naar het Turkse kustplaatsje Gerze. Daar hadden ze nog nooit zo'n aparte vis gezien. De dolfijn werd Aydin gedoopt en kreeg vis in overvloed. Geen wonder dat hij zich er al snel thuisvoelde en een echte toeristische trekpleister werd. Het duurde twee maanden. Toen kwamen de Russen hem halen. Zij hadden hem immers niet voor niets getraind om zeemijnen op te sporen. Maar dat was nog niet het einde van het verhaal. Aydin wist wéér te ontsnappen en dook opnieuw op in Gerze, enthousiast onthaalt door zijn vrienden daar.

Dit soort kleine verhalen - grappig, maar af en toe ook schrijnend - maken het boek een plezier om te lezen. De verhalen zijn soms onvoorstelbaar; ze geven een inkijkje in het Midden-Oosten waar de oorlogen ook de dieren niet ongemoeid laten.

Reserveer 'Paarden vliegen businessclass' in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: