maandag 11 mei 2020

Onorthodox

Deborah Feldman (1986) groeide op in de joods-orthodoxe Satmar-gemeenschap in New York, waar de regels (vooral voor meisjes) extreem streng zijn. Waar boeken en muziek zijn verboden. Waar leden onwetend en naïef worden gehouden. Waar alleen Jiddisch wordt gesproken. Ze beschrijft haar vlucht uit deze gemeenschap in haar boek Onorthodox.  
Het verhaal is nu prachtig verfilmd in de Netflix serie Unorthodox. Het zijn maar vier afleveringen, maar hoofdpersoon Esty (fenomenaal gespeeld door Shira Haas, een jonge actrice uit Israël) laat je geen moment los.  
De serie wijkt wat af van het verhaal in het boek, dus als je het origineel ook wilt lezen, dan kun je het hier reserveren. 

Deborah Feldman groeide op bij haar grootouders, nadat haar moeder de gemeenschap had verlaten. In de Satmar gemeenschap mag veel niet en moet er ook veel wel. Vooral als je een meisje bent zijn de regels streng. De rol van de vrouw is alleen dienend aan de man en ze moet kinderen krijgen, het liefst zoveel mogelijk. De Satmar-gemeenschap is ervan overtuigd dat de Holocaust een straf is van God, omdat zoveel joden zich aangepast hadden aan de moderne manier van leven. De gemeenschap moet zo vroom mogelijk leven, om dit weer recht te zetten bij God. Het moderne leven wordt dus volstrekt afgezworen. 
Als dochter van een moeder die de gemeenschap had ontvlucht werd Deborah extra strak gehouden. Op haar zeventiende wordt ze uitgehuwelijkt, op haar negentiende kreeg ze een zoon en op haar drieëntwintigste weet ze de gemeenschap te ontvluchten. Gelukkig behoudt ze - anders dan haar moeder destijds - wel de voogdij over haar zoon. Tegenwoordig woont ze met hem in Berlijn. 
Op YouTube zijn diverse interessante filmpjes over Deborah Feldman te vinden. 

Onorthodox is een universeel verhaal over hoe je trouw aan jezelf probeert te blijven als je omgeving er alles aan doet om dat te voorkomen.

Reserveer Onorthodox bij de bibliotheek. 

Geen opmerkingen: