dinsdag 22 juni 2021

Anna Boom

Ik ben gek op die Minibiebs die je steeds meer tegenkomt. Een Minibieb is een plek (vaak een geinig kastje aan de weg) waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Heel sympathiek ook, want het is met elkaar en voor elkaar. En je kunt er soms hele mooie boeken vinden!

Zo kwam ik bij het parkeren van de auto in Eerbeek toevallig uit bij een Minibieb. Ik kijken natuurlijk en daar stond Anna Boom van Judith Koelemeijer. Oké, het boek rook een beetje muf maar het bleek een super interessant verhaal te zijn over het bewogen leven van een moedige vrouw die zich niks aantrekt van de conventies van haar tijd en milieu.

De jeugd van Anna Boom is eigenlijk heel bizar. Als enig kind van een rijke weduwe reist ze in de jaren twintig en dertig met haar moeder heel Europa door. Ze logeren voor langere tijd (soms jaren) in pensions in Duitsland, Italië, Oostenrijk en Hongarije. Ze zit nooit lang ergens op school en heeft weinig vriendinnen. Steeds moet ze weer haar koffers pakken en met haar rusteloze moeder mee. Ze leert hierdoor wel goed haar talen spreken en ze leert zich heel snel aan te passen aan nieuwe situaties. 

Door uitbreken van de 2e wereldoorlog gaan moeder en dochter noodgedwongen terug naar Nederland. Maar Anna wil weg uit het bekrompen Den Haag en weg van haar moeder. In de zomer van 1942 stapt de tweeëntwintigjarige Anna op de trein naar Boedapest, op weg naar Géza, de veel oudere Hongaarse man op wie ze verliefd is. 

Dit is het begin van een uitzonderlijk leven. In Boedapest komt Anna in contact met de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg en gaat ze joden helpen met beschermingspassen en voedsel. En dan maakt ze het beleg en de "bevrijding" van Boedapest door de Russen mee. Na de oorlog wil ze alles vergeten. Ze volgt een Franse gezant naar Praag, vertrekt met de boot naar Bombay om met een Zwitserse ingenieur te trouwen. Uiteindelijk heeft een gelukkig leven met een KLM directeur in Estoril.

Judith Koelemeijer reconstrueerde het fascinerende levensverhaal van Anna aan de hand van interviews, brieven en historisch onderzoek. Een aanrader! 

Geen opmerkingen: