dinsdag 15 juni 2021

De Geur van Groen - Pamela Sharon -

 

Heeft de wereld kleur als je niet kunt zien? Een echt Willem Wever vraag, hoewel ik het mij nog nooit afvroeg. De Geur van Groen is een Young Adult boek (12-18). 

Ik koos het boek om de vrolijke voorkant. Deze bijzondere titel leek mij goed bij ons thema passen. De bibliotheek (Hengelo, Oldenzaal en Hof van Twente) besteedt van 1 juni t/m 31 augustus aandacht aan het thema Kleurrijk besteden. 

Het onderwerp is van alle tijden: blind zijn. De hoofdrolspeelster en haar beste vriendin zorgen dat deze zware visuele handicap minder zwaar is. De manier waarop de beste vriendin van het blinde meisje met de handicap omgaat is hartverwarmend. 

Zelfs de jonge 12-jarigen kunnen zich aardig identificeren met de hoofdpersonen. Voor mij (48 jaar) was het een "feest" van herkenning om te lezen, hoe het was als onzekere jongere. Fijn als je zelf kinderen in die leeftijd hebt. Zo weet je weer even hoe het ook alweer voelde. 

Dit verhaal gaat over meer dan een meisje dat blind is. Het gaat over beste vriendinnen zijn, over eerste liefdes, vooroordelen en zeker over accepteren. 

Tijdens het lezen dacht ik na over hoe het zou zijn om blind te zijn. Ook vroeg ik mij af hoe om zou gaan met een persoon die blind is. Zaken waar ik eerst geen ervaring had en nu ik erover las, leerde hoe het zou kunnen zijn. 

Nu heb ik zelf een lichte handicap, ik ben behoorlijk slechthorend. Daar ben ik erg open in. Wie het niet weet, komt er ook moeilijk achter, want ik heb een gehoorapparaat. Dat mag iedereen zien en weten. Blind zijn is niet te verbergen, geen hulpmiddel helpt om toch te kunnen zien. Toch is de beste vriendin van Raven, het blinde meisje dat de hoofdrol speelt, het zicht van Raven. Het is bijna leuk om haar als zicht te hebben, want ze verteld heel levendig over wat ze ziet. Ze geeft kleuren een smaak en zelfs het uiterlijk van een jongen beschrijft ze alsof het eten is. Zo proeft Raven het leven dat ze niet ziet. 

Naast de leerzame lessen uit het boek (doe normaal tegen een blind iemand, help iemand, een blind persoon is niet dom) zit er ook nog een romantisch lijntje in het verhaal. Daarnaast loopt er zelfs een spannend lijntje mee. Het spannende gedeelte zorgt ervoor dat je het boek in één keer uit wilt lezen. 

Dat laatste is mooi meegenomen, want je mag het boek ook voor school lezen! Het boek staat op "lezen voor de lijst"  Het is een niveau 1 boek. Tevens is De Geur van Groen genomineerd voor beste boek voor jongeren 2020 èn getipt voor de Jonge Jury 2020. 

Kortom: ik ben dankbaar dat ik dit boek las. Ik kreeg een inkijkje in het leven van een jong meisje dat blind is en wat bleek? Naast blind is ze ook gewoon verliefd en heeft ze ook gewoon behoefte aan een beste vriendin, vertrouwen en dus een zo normaal mogelijk leven. Een boek, dat door de vele onverwachte gebeurtenissen, een alles behalve voorspelbaar verloop heeft. 


E-boek De Geur van Groen

Luisterboek De Geur van Groen

Gedrukt boek De Geur van Groen Geen opmerkingen: