woensdag 8 april 2009

Amy Bloom Op zoek

Af en toe overkomt het me dat ik op twee verschillende plekken een recensie van een boek tegenkom. Ik heb het niet over een boek waar je het-maakt-niet-uit-welk-blad voor hoeft open te slaan,maar over een boek waar je daarvoor nooit eerder over gehoord hebt en dat daarna van de aardbodem lijkt verdwenen. Zo'n boek is Op zoek van Amy Bloom. Ik had nog nooit van Amy Bloom gehoord, maar dat zegt misschien meer over mij dan over Amy Bloom, want miss Bloom, vooral bekend van haar korte verhalen, heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept.

Twee recensies, beide lovend en zodanig geschreven dat ik er meer van wil weten. 'Op zoek' gaat over Lilian Leyb. Lilian is uit Rusland naar Amerika gevlucht, nadat tijdens een progrom haar hele familie is vermoord. In Amerika probeert ze een nieuw bestaan op te bouwen. Als ze een nichtje tegenkomt, die haar vertelt dat het dochtertje van Lilian nog in leven is, verandert haar leven opnieuw. Ze gaat op zoek naar Sophie. De zoektocht van Lilian gaat dwars door de Verenigde Staten, per trein en te voet, naar Seattle waar ze verder wil via Alaska naar Siberiƫ.

'Op zoek' is een subliem geschreven boek. Amy Bloom beschrijft het verhaal van Lilian op een ogenschijnlijk bijna afstandelijke manier, waardoor het des te schrijnend overkomt en nergens sentimenteel wordt. En geloof me, dat is heel erg knap! Zelf zegt ze hierover dat ze gewend is korte verhalen te schrijven en bij korte verhalen moet elk woord goed zijn en een betekenis hebben, want de ruimte is immers beperkt. Dat vind je terug in 'Op zoek'. Het tempo is moordend. 240 pagina's heb ik achter Lilian aangehold om aan het eind hijgend tot stilstand te komen. Als je denkt dat het allemaal wat veel is wat Lilian overkomt dan zegt Amy Bloom daar het volgende over: ‘Als mensen denken dat Lillians leed buitengewoon is, dan hebben ze niet goed opgelet. Het is wat driekwart van de mensen die destijds naar de VS kwamen meemaakte. En nu nog meemaakt, trouwens.’ En daar kun je, als je 'Op zoek' gelezen hebt, nog wel een tijdje over blijven nadenken...

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: