woensdag 20 april 2011

Erwtensoep in augustus

Het zal de trouwe lezers van onze blog niet ontgaan zijn: Bibliotheek Hengelo steunt de Curves Voedselactie. Toen ik mij wat ging oriĆ«nteren op deze actie (waarom deze actie, wat doet de voedselbank, waar komt het voedsel van de voedselbank vandaan) kwam ik erachter dat het hier niet alleen gaat om, zeg maar, stille armoede. Vorig jaar 16 oktober stond wereldvoedseldag in het teken van voedselverspilling. Wist je dat Nederlanders jaarlijks samen 3,6 miljard Euro aan voedsel weggooien? Dit geldt voor de complete voedselketen. Het zijn niet alleen de consumenten die eten weggooien, ook producenten doen een flinke duit in het zakje. Wat dacht je bijvoorbeeld wat er gebeurt als een nieuwe verpakking voor een product wordt geintroduceerd? Jawel, alles in het oude jasje gaat op de vuilnisbelt. Of liever gezegd, ging op de vuilnisbelt, want sinds enige tijd zijn hierover gelukkig afspraken gemaakt met de voedselbank.

Deze week was er opnieuw aandacht voor verspilling van voedsel en dit keer start het Ministerie van Economische Zaken een campagne tegen voedselverspilling met als aftrap het 'Groot diner tegen verspilling van voedsel'. Vier topkoks koken een 'haute cuisine' menu met voedsel dat door de boer wordt weggegooid, omdat wij als consument liever die gladde aardappel dan zijn knobbelige soortgenoot eten, en die kromme komkommer komt echt niet meer bij ons in de winkelschappen terecht. Het voert een beetje te ver om hier in te gaan op de invloed die onze verspilling heeft op de honger die heerst in andere delen van de wereld, maar zeker is dat verminderen van voedselverliezen bij boeren en voedingsbedrijven en minder verspilling door consumenten leidt tot meer en betaalbaar goed voedsel voor consumenten in ontwikkelingslanden. En dus tot minder honger in de wereld.

Even terug naar de voedselbank. De voedselbanken in Nederland verstrekken aan ongeveer 120,000 huishoudens voedselpakketten. Om als huishouden hiervoor in aanmerking te komen moet je aan bepaalde criteria voldoen. Het boekje 'Erwtensoep in augustus' gaat over dit soort huishoudens. Kees Opmeer interviewde 15 kinderen en jongeren die met honger naar bed gaan, thuis geen verwarming hebben, tweedehands kleren moeten dragen, nooit op vakantie kunnen. En dat in een van de rijkste landen ter wereld! Hoe dat in z'n werk ging en wat dat opleverde vertelt Kees Opmeer zelf:


15 prachtige, ontroerende portretten van kinderen die net zo graag en net zoveel kind willen zijn als hun leeftijdsgenootjes in een wereld die draait om consumeren.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: