woensdag 28 december 2011

Black Swan

De laatste twee weken van het jaar biedt de TV ons een overdaad aan films. Soms zitten er echte toppers bij, vaak heeft het een hoog gezelli-gehalte. Ik screen de zenders wel even af voor het geval dat, maar verder val ik gewoon terug op onze collectie waar ik uiteindelijk altijd wel aan mij trekken kom als het om een mooie, goede, vrolijke, of waar-ik-maar-zin-in-heb film. Het is net als met boeken: eigenlijk moet je een gevarieerd pakketje in huis hebben, zodat je kunt kiezen en altijd iets hebt waar je op dat moment zin in hebt.

Ik had Black Swan van regisseur Darren Aronofsky en met Natalie Portman nog liggen. Natalie Portman won met deze film voor haar rol als Nina een Oscar als beste actrice. Ik was op voorhand gewaarschuwd: dit is geen gemakkelijke film, maar zo tussen de kerstdagen en Oud & Nieuw moet het kunnen.

Black Swan gaat over passie, druk, concurrentie, op kinderen geprojecteerde verlangens van ouders en nog veel meer. Black Swan gaat ook over dansen, ballet om precies te zijn en wel klassiek ballet. Nina krijgt de kans om de hoofdrol te dansen in Het Zwanenmeer van Tsjaikovski onder leiding van Thomas. De uitdaging voor Nina, een schitterende danseres die streeft naar absolute perfectie, zit in het vertolken van de witte (gevoelig en ingetogen) én de zwarte zwaan (duister en sensueel). Deze twee rollen worden in de regel door twee verschillende danseressen vertolkt, omdat ze twee zo verschillende karakters uitbeelden. Met zijn onorthodoxe methodes probeert Thomas Nina tot het uiterste te laten gaan.


Waar dit toe leidt moet je zelf gaan bekijken! Ik had in ieder geval ruim na het zien van deze film nog een knoop in mijn maag. En dat komt niet alleen door het verhaal. Het is ook de muziek, de dans, het kleurgebruik... Ik weet in ieder geval zeker dat ik nooit meer op dezelfde manier naar de muziek van de laatste zwanendans zal luisteren.

Reserveer Black Swan in onze catalogus

Geen opmerkingen: