zondag 12 mei 2013

De lijst van al mijn wensen - Grégoire Delacourt


We fantaseren er allemaal wel eens over. De gedachte dat je meer geld hebt dan je kunt opmaken. Wat zou jij doen als je de loterij zou winnen. Zeg je je baan op, ga je verre reizen maken, koop je eindelijk het huis of auto van je dromen of deel je het met familie en vrienden? Zoveel geld maakt al die dromen mogelijk.
De hoofdpersoon Jocelyn in De lijst van al mijn wensen van Grégoire Delacourt overkomt het. Ze wint 18 miljoen. Het eerste wat ze dan doet is het maken van een lijst met al haar wensen. 

Van de achterflap
Jocelyne wilde styliste worden in Parijs, een wespentaille hebben en trouwen met de prins op het witte paard. Ondertussen is ze 46 en heeft ze een fourniturenwinkeltje in Arras; de kilo’s van haar laatste zwangerschap is ze nooit kwijtgeraakt en ze is getrouwd met Jocelyn, die al twintig jaar in de fabriek van Häagen-Dasz werkt. Op een dag besluit ze een blog te gaan schrijven over handwerken. Terwijl de internetters zich op haar site storten, wint Jocelyne 18 miljoen euro in de lotto. 
Wat zal ze doen met dit geld dat haar leven voor altijd kan veranderen? Ze besluit om er met niemand over te praten, zelfs niet met haar man, en een lijst te maken van al haar wensen…

Voor de meeste wensen heeft ze niet eens zo heel veel geld nodig. Door haar wenslijst leer je Joycelyn steeds iets beter kennen. Een grappig en treurig verhaal, over haar leven en de mensen om haar heen. Je krijgt steeds iets meer te zien van haar leven, waarin zich veel meer afgespeeld dan je zou denken. En dan ineens is er een omslag en pakt het verhaal heel anders uit en je totaal verrast wordt. Een verhaal dat je raakt!

Dit boek stond meer dan dertig weken in de Franse bestsellerlijsten, waarvan vele weken op de eerste plaats. 
L’Indépendant schrijft erover: Delacourt vertelt in dit mooie boek over het geluk, dat tegenwoordig zo moeilijk te vinden is in de drukte en het lawaai van de consumptiemaatschappij. Jocelyne is een uitzonderlijke heldin, in de zin dat ze intelligent genoeg is om weerstand te bieden aan het gezang van de moderne sirenes.

Geen opmerkingen: