vrijdag 29 november 2013

Een Lustrum Luisteren met Eck...

Wie had dat gedacht? Ruim vijf jaar geleden opperde ik dat het wel eens leuk zou kunnen zijn om, naast de berichtgeving op de website, de liefhebbers van lezen, muziek en films te voorzien van leuke tips. Niet formeel, maar op een blog, met de mogelijkheid om te reageren. Het delen van passie moest voorop staan: geen traditionele recensies, maar je persoonlijke verhaal bij een mooi boek, een onvergetelijke film of kippenvel bezorgende muziek. Je praat het eens door met een collega, je maakt samen een plannetje, en je viert dus nu je eerste lustrum van wat kennelijk voor veel mensen een leuke inspiratiebron is.
Hoezo trots?De Bieblog-bezoekers weten het: bij mij draait het vooral om muziek. Wat is er nou mooier dan iets delen dat je letterlijk tot tranen toe geroerd heeft? Niet zo vreemd dat mijn 'Boekface' een 'LP-face' is... De liefhebbers herkennen vast dit album van een toen nog jonge singer-songwriter. Nou?

Jaarlijstjes!
Terugkijken op 5 jaar bloggen is voor mij natuurlijk ook terugkijken op 5 jaar mooie muziek: (bijna) 5 Jaarlijstjes, waarin ik zonder enige schroom mijn persoonlijke voorkeur het web op slinger, in de hoop dat er mensen zijn voor wie het een eerste kennismaking met een artiest of een album is.
En hoewel we officieel geen wedstrijdje maken van 'de meest populaire post', wordt er ondertussen echt wel met een scheef oog gekeken naar dat rijtje in de rechterbalk.. En naar de statistieken natuurlijk: ook dan is het leuk om te zien dat zo'n lijstje in korte tijd veelvuldig geraadpleegd wordt.
Helemaal leuk is het om van de artiesten in kwestie een reactie te krijgen op de ranking.
Ik weet ook best dat ik bepaald geen autoriteit ben op dit gebied, en dat opname in mijn volkomen subjectieve lijstje niet hoeft bij te dragen aan verkoopcijfers, maar leuk is het wel! Mijn jaarlijstje 2013 komt er aan, nog 2 weken wachten, mensen...

Spotify
Nog zoiets waar ik even stil bij wil staan: in de afgelopen 5 jaar deed Spotify zijn intrede in Nederland. Daar zijn we uiteraard ook mee aan de slag gegaan: vrijwel elke besproken plaat is ook terug te vinden in de afspeellijstjes van Bibliotheek Hengelo (en uiteraard ook de jaarlijstjes).Scandinavische thrillers
Naast de muziek ben ik ook liefhebber van Zweden en van de misdaadliteratuur uit Scandinavië. Da's op zich allemaal niet zo verrassend: we zijn hier op dit blog echt de enige niet die daar iets mee doen. Ook de titelkeuze is soms wat minder verrassend. Maar ik ben wel vaak op zoek naar datgene wat die Scandinavische thrillers nou zo populair maakt hier in ons landje... Het blijft me intrigeren.

Huisstijl
We zijn ooit begonnen met ons blog in de oude huisstijl van Bibliotheek Hengelo. Tijdens een korte vakantie (in Zweden natuurlijk) kon ik me volledig toeleggen op het terrein van de 'blogger-templates'. Welk uiterlijk past het best? Welke opmaak? Bij ons heet dat inmiddels 'html-klooien'; iets waar ik tot op dat moment nog niet echt thuis in was, maar wat door middel van veel trial and error leidde tot ons eerste eigen template. Ook daar waren we als redactie trots op. Het kostte enkelen zelfs moeite om afstand te doen van onze vaste opmaak toen we als bibliotheek overgingen op de landelijke huisstijl... Maar ook die stap werd gemaakt: met het Huisstijl-handboek in de hand ontstond een eigentijdse frisse nieuwe versie van ons blog. Ook leuk: we kregen er een broertje bij in de vorm van Bieblog Deventer, en ook het Digi-tip blog werd in onze blog-huisstijl gegoten.

Lezen en Kijken
Maar even weer terug naar de geschreven berichten. Niet alleen de muziek dus, maar ook boeken en films. En welke het meest bij zijn gebleven? In ieder geval mijn post over De Quincunx. Ik ben tevreden over het bericht zelf, en blijf het bovenal één van de mooiste boeken vinden die ik heb gelezen. Maar ook grappig is dat mijn post over de tv-serie 'Misfits' populairder bleek dan verwacht: een serie die nooit in Nederland is uitgezonden, maar kennelijk meer fans heeft...

Ach, er is ongetwijfeld nog wel meer om het over te hebben. Ik ben, nogmaals, trots op ons blogje. En we gaan vrolijk door met inspireren, passie delen en ongevraagd advies geven. En dat doen we ook graag met anderen!
Meeschrijven? Meld je aan!
En ons feestje is nog niet afgelopen natuurlijk: je kunt nog steeds meedoen aan de BoekFace-wedstrijd.

En ik? Ik ga vanavond naar Metropool om te luisteren en te kijken naar de man die de absolute nummer 1 van dit jaar gemaakt heeft: Jason Isbell. De overige 9 namen van mijn jaarlijstje treft u zoals altijd weer aan op dit blog. Zoals gezegd, nog 14 dagen geduld...
Als afsluiter een youtube-filmpje uit één van mijn eerste posts: James Hunter. Werd er opnieuw blij van... (ook al zijn er inmiddels andere uitvoeringen bij gekomen).
Op naar het 10 jarig jubileum van dit blog. Dat gaan we redden, dat beloof ik!

Geen opmerkingen: