vrijdag 24 januari 2014

Inside Llewyn Davis - soundtrack

De muziek uit een film bespreken terwijl de film nog niet beschikbaar is? Erg lang hoefde ik er niet over na te denken: dit is een fantastisch mooie plaat... Het kan natuurlijk zijn dat 'ie mooier lijkt als je de film in het filmhuis hebt gezien, maar de soundtrack van 'Inside Llewyn Davis' zit zo barstensvol sfeer dat het je niet onberoerd kan laten.
Uitdaging voor mij is uiteraard om vooral over de muziek te vertellen en niet teveel over de film: dat kan namelijk mooi als de film ook op dvd beschikbaar komt! ;-)

Maar ik ontkom er natuurlijk niet aan om te vertellen dat het een film is van de Coen brothers (denk aan 'O brother, where art thou?'), en dat daarmee de kans op een film met fraaie authentieke muziek wel erg groot was. De film gaat over de folkscene in New York in het begin van de jaren zestig.
"Voor de vierde keer is T Bone Burnett aangetreden als producer/songschrijver en na het succes met O Brother Where Art Thou? (en The Ladykillers en The Big Lebowski) wordt ook met de soundtrack van Inside Llewyn Davis duidelijk dat T Bone Burnett als geen ander weet wat de gebroeders Coen willen. In de wandelgangen is wel gezegd dat deze film juist op basis van de samenwerking met Burnett, een pure, authentieke producer, tot stand is gekomen. Zijn voorkeur voor traditionele folk, instrumenten en pure songs met sterke, emotionele vocalen klinkt ook op de soundtrack van Inside Llewyn Davis briljant door. Grote verrassing is hoofdrolspeler Oscar Isaac die met zijn prachtige stem vele van de songs in de film en op de soundtrack de perfecte klankkleur geeft. Ook de bijdragen van Justin Timberlake (ook in de film te zien en volledig op zijn plek als folksinger), Marcus Mumford, actrice Carey Mulligan (in het echte leven mevrouw Mumford) en acteur Stark Sands zijn sterk. Natuurlijk zijn het de songs die het doen. Met de songs van Bob Dylan (wiens op het album aanwezige Farewell een out-take van het album The Times They Are Changin’ is) en Dave van Ronk (wiens fraaie Green, Green Rocky Road op dit album staat (in een Oscar Isaac versie en een originele van Ronk versie) en van wiens album Inside Dave van Ronk uit 1963 de filmtitel komt) als uitgangspunt, hebben T Bone Burnett en de Coen broers een fraaie collectie folk traditionals weten te selecteren. Natuurlijk van Burnett bekend, klinken die songs allen puur en zonder opsmuk. De akoestische instrumenten, die ook echt briljant bespeeld worden, bieden de sfeervolle basis voor de steeds weer fraaie (samen)zang. 
Met O Brother Where Art Thou? bracht T Bone Burnett de bluegrass terug naar de oppervlakte voor een groot publiek, met Inside Llewyn Davis bewijst hij grote eer aan de nieuwe folkscene."(writteninmusic)
 Ik denk dat ook zonder het zien van de film dit album indruk maakt op de folk- en rootsliefhebbers. Maar ik denk ook dat ik binnenkort wel weer bij jullie terugkom met een verhaal over de film..


Follow me on Spotify

1 opmerking:

Anoniem zei

Heerlijke film, mooie muziek!