zondag 12 januari 2014

Simon

De Nederlandse speelfilm Simon is inmiddels alweer bijna tien jaar oude. Toentertijd een opvallende verschijning. Hij won een Gouden Kalf voor beste lange film, beste regisseur, beste acteur en de publieksprijs. Eddy Terstall schreef en regisseerde de film. Cees Geel tekende voor de kleurrijke hoofdrol van Simon. De aanleiding van de film is wel een bijzondere. Daan Ekkel speelt de wat onopvallende rol van Simons beste vriend Marco. Daan heeft al in eerdere films van Eddy Terstall gespeeld, samen met zijn tweelingbroer Willem. Willem Ekkel is op 36-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Simon overkomt hetzelfde lot.

Simon zet met een lach en een traan de vrijheden van Nederland in het zonnetje: homohuwelijk, vrije seksualiteit, euthanasie, adoptie en het liberale drugsbeleid. Simon is een Amsterdamse hasjdealer, die zich vloekend en vrijend door het leven boldert. Hij botst op een dag letterlijke tegen de homoseksuele tandheelkundige student Camiel op. En daar ontstaat een bijzondere vriendschap, die vooral het leven van Camiel nogal op z'n kop zet. Als ze veertien jaar later weer op elkaar botsen blijkt dat Simon een hersentumor heeft. Camiel blijft bij hem, de kinderen en z'n oude vrienden tot het zelfgekozen einde.

Die Simon wordt neergezet als een behoorlijke losbol. Het is echt intrigerend om naar de verschillende karakters te kijken. Is dit nou typisch Nederlands? Het zal wel. Maar hoe grof of onbehouwen je deze Simon ook vindt, je zult een lach ook zeker niet kunnen onderdrukken. Het is mede deze humor die hem helpt bij het dragen van z'n lot. En die zijn vrienden helpen om zonder hem verder te moeten. Voor mij is deze film vooral een ode aan het leven. Aan vriendschap en liefde. Aan Nederland misschien wel. Soms hard, soms lachwekkend, soms ontroerend, maar als het moet ben je gewoon niet alleen. Zoiets.
Reserveer nu in onze catalogus.

Geen opmerkingen: