maandag 3 februari 2014

Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog 1914-1918

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Deze oorlog is terecht omschreven als de oercatastrofe van de twintigste eeuw. Vier jaar lang gingen beschaafde Europese staten elkaar te lijf en hele generaties jongemannen stierven een zinloze dood in het niemandsland tussen de loopgraven.
 
Er zijn boekenplanken vol geschreven over de Eerste Wereldoorlog maar Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog 1914-1918 van bijzonder hoogleraar Koen Koch is een compact, goed geschreven en fascinerend boek. Door een perfecte afwisseling van oorlog, politiek en ooggetuigenverslagen boeit het van begin tot eind. 

Koen Koch gaat chronologisch door de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog heen. Het begint natuurlijk allemaal met de aanslag op de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Franz Ferdinand in Sarajevo door Gavrillo Princip. Hij beschrijft hoe lachwekkend knullig die aanslag werd uitgevoerd en dat het eigenlijk een wonder is dat deze is gelukt. Oostenrijk stuurt na de aanslag bewust aan op een oorlog met Servië om wraak te nemen. En daarna ging het allemaal in een hoog tempo mis...

Koen Koch schetst een beeld van politici en militairen die een pokerspel spelen met een hoge inzet maar (bijna) niemand wil echt een oorlog beginnen. Maar door te bluffen en de zaak op de spits te drijven in de verwachting dat de ander wel zal afhaken gebeurt het dan toch. Mooi vond ik de reactie van Keizer Wilhelm II als hij het ontslag van zijn rijkskanselier Bethmann Hollweg weigert als de oorlog uitbreekt: "Jij hebt die soep gekookt, nu zul je haar eten ook".

En dan begint het drama pas echt: de incompetente generaals die met verouderde strategieën in de aanval gaan waardoor duizenden soldaten sterven. De vier jaar lange uitputtingsoorlog: de oorlog koste niet alleen 9.4 miljoen soldaten het leven maar ook nog eens 4 miljoen burgers. En de uiteindelijke "vrede" die de kiem legt voor de Tweede Wereldoorlog. Koen Koch weet het allemaal helder en boeiend te vertellen en dat maakt Een kleine geschiedenis van de grote oorlog absoluut de moeite van het lezen waard.

Reserveer Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog 1914-1918 in onze catalogus.

Geen opmerkingen: