zaterdag 7 februari 2015

Die van u - Annie M.G. Schmidt

"Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht." Annie M. G Schmidt ten voeten uit en waarschijnlijk ook de reden waarom zo veel van haar verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en hoorspelen zo geliefd zijn.
De Schmidt-bloemlezing Die van die van u geeft een hele mooie en verrassende kijk op het werk van Annie M.G. Schmidt. Met 147 kinderversjes en gedichten voor volwassenen; stadsgedichten, dierengedichten, verzen over seks en heimwee, typetjes. Van licht naar zwaar, van vervreemdend tot herkenbaar.
Niets of niemand wordt door Schmidt gespaard: ambtenaren, psychiaters, kinderen, huisvrouwen, freules, telefonerende katten, theedoeken: ze krijgen er allemaal van langs.


Maar ook nog gedichten over de tijdgeest, zoals ‘Wat ik nou toch heb gelezen’, over homoseksualiteit met zinnen als :
zelfs Willem Tell - die was zeker met Karel Appel,
nee, nou haal ik dingen door mekaar,
’t is ook allemaal zo raar –
maar van iedereen die geniaal was
praktisch niemand die normaal was.

Haar teksten zijn heerlijk komisch-tegendraads en spitsvondig. Sommige teksten zijn achterhaald, maar krijgen daardoor wel weer een bepaalde amusementswaarde

Die van die van u lees je niet in één ruk uit maar omdat het zo lekker klein is kun je het in je tas meenemen en er onderweg stukjes uit lezen. En het is een mooie reis langs dwarse woorden en levenslessen:

Wijzer worden, kritisch wezen,
niet zo kank’ren, Tolstoj lezen,
niet meer bang zijn, niet zo dringen,
kropsla eten, liedjes zingen.
als je dat dan eenmaal kan,
ja, dan komt er nog wat van.

Reserveer hier Die van u in onze catalogus

Geen opmerkingen: