maandag 2 februari 2015

The day of the Jackal

Soms moet je gewoon even ver terug in de tijd om te zien hoe bijzonder de dingen eigenlijk zijn. Dit weekend werd ineens The day of the Jackal in de dvd geschoven. Een 'bloedstollende thriller' uit 1973. Nou dan weet je het wel, sentiment alom. Die kleuren, die kleding, die telefoons, dat roken en dan natuurlijk dat hele ouderwetse acteren en monteren. Maar jee, wat een genot.

Het verhaal gaat, dat er in totaal 31 moordaanslagen zijn gepleegd op de Franse president De Gaulle. Hij overleefde ze allemaal. Dat is al een film waard! Eén van die aanslagen is zo opvallend geweest dat er eerst een boek en later een film over is gemaakt. De Frans-Algerijnse terreurorganisatie OAS maakte die keer, in augustus 1963, namelijk gebruik van een huurmoordenaar. Iemand die schijnbaar al meerdere moordaanslagen met succes had volbracht en voor deze een flinke som geld ontving. Een 'lonely wolf', zoals we hem nu misschien zouden noemen. En hij bedacht een vernuftig plan, dat moet gezegd. Hij weet zelfs uit handen van de politie te blijven als ze inmiddels ontdekt hebben naar wie en wat ze moeten zoeken en als ze weten wanneer en waar hij toe zal slaan. Met dank aan Frankrijks beste privé detective.

Ik ben vooral gecharmeerd van hoe men toen, met eenvoudige middelen, toch een spraakmakende film heeft gemaakt. En ik vind het mooi om te constateren dat dat voor mij ook wel genoeg is zo. Ik moet bekennen, als ik die trailer van Nederlands nieuwste trots Michiel de Ruyter zie, dat ik dan denk: 'moet ik dat allemaal verwerken?' Dat trek ik niet hoor. Dan liever een beetje spanning en suspense rond een klein gegeven en een intrigerende persoon. Toen werd dat The day of the Jackal, nu levert dat een film als The American op. En ach, een beetje retro is ook gewoon heel gezellig.


The Day Of The Jackal (1973) Trailer door funchannel31

Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: