maandag 1 juni 2015

De zomer van 1927

Als fan had ik de nieuwe Bill Bryson natuurlijk al lang gespot. Maar het onderwerp De zomer van 1927 sprak me niet zo aan: wel erg de nadruk op de Amerikaanse geschiedenis en waarom 1927? Maar je bent een fan of niet en dus toch maar geprobeerd. En dan blijkt wel weer het verteltalent van good old Bill!

De zomer van 1927 is (opnieuw) een fascinerend boek van hem. En oké, het gaat vooral over Amerika maar met een goede reden. Op een of andere manier gebeurde in dat jaar de meest bizarre en fantastische zaken in een land dat hard op weg was een wereldmacht te worden.

In De zomer van 1927 focust Bill Bryson zijn breed uitwaaierend verhaal op een aantal gebeurtenissen. De sensatie van dat jaar was de eerste non-stop vlucht over de oceaan van New York naar Parijs door Charles Lindbergh. De luchtvaart stond nog in zijn kinderschoenen en piloot was een levensgevaarlijk beroep. Buitenstaander Charles Lindbergh krijgt het ondanks veel tegenslagen toch voor elkaar en wordt van ene op de andere dag wereldberoemd. En dan écht beroemd: overal waar hij zich liet zien kwamen duizenden mensen bij elkaar een glimp van hem op te vangen. En dat was tragisch want Charles was een super piloot maar totaal ongeschikt voor dit soort dingen.

Een andere Amerikaanse icoon die aan de orde komt is honkballer "Babe" Ruth. Ik had wel eens van hem gehoord maar nu snap ik waarom deze man nog steeds een legende is in de honkbal wereld. En het mooie is met Bill Bryson dat je niks met honkbal hoeft te hebben om het een fascinerend verhaal te vinden. Verder komt de opkomt van de maffia met Al Capone, de start van de reusachtige beeldengroep van Amerikaanse presidenten op Mount Rushmore, de eerste sprekende film en nog veel meer aan de orde. Alles wordt door Bill Bryson goed gedocumenteerd en met humor verteld en zit vol met interessante bijfiguren en prachtige anekdotes.

Nog even ter bevestiging dat ik een echte fan ben heb ik al mijn biebblogposts over Bill Bryson bij elkaar gezocht: Een huis vol over de geschiedenis van het dagelijks leven, een biografie over Shakespeare en Aantekeningen uit een groot land dat ook over het (moderne) Amerika gaat. En mij gewaarde collega Astrid was me net voor :-) met Een kleine geschiedenis van (bijna ) alles. Nooit wat van hem gelezen? Direct wat aan doen, ga je geen spijt van krijgen!

Reserveer De zomer van 1927 in onze catalogus.

Geen opmerkingen: