woensdag 5 maart 2014

Thomas Lynley en Barbara Havers

Afgelopen zaterdagavond was een lekker luier-en-voor-de televisie-hangavond. Dat doen wij niet zo vaak, want zo vaak is datgene wat uitgezonden wordt niet waar wij voor gaan 'TV-hangen'. Maar zaterdag was er een detective op de Belg en dan willen we nog wel eens kijken. Thomas Lynley en Barbara Havers, het Engelse duo dat al menig moord heeft opgelost in de Inspector Lynley mysteries.
Deze typische Engelse karakters zijn ontsproten aan het brein van de typisch Amerikaanse (jawel, echt waar) schrijfster Elizabeth George en zij heeft er de hele wereld mee veroverd. Het begon allemaal ergens eind jaren 80 van de vorige eeuw met Totdat de dood ons scheidt. Ik kan me nog herinneren dat ik dit boek heb gelezen en er helemaal door was geraakt. Fantastisch vond ik het. Daarna volgende er elk jaar een vuistdikke thriller met dezelfde hoofdrolspelers. Inmiddels is de verschijningsfrequentie wat minder hoog, maar onlangs verscheen Verloren onschuld.

Hooggespannen verwachtingen zijn niet altijd waar te maken. Ik moet bekennen dat ik de laatste paar 'Lynleys' niet gelezen heb. De fans zijn wat betreft deze laatste titels ook wat minder enthousiast. Elizabeth George kan nog wel eens breedvoerig zijn in haar beschrijvingen. Toch zorgen Lynley en Havers voor het nodige leesplezier. De boeken geven wat dat betreft ook wat meer voldoening, omdat de personages rondom Lynley en Havers vaker terugkomen en zich steeds verder ontwikkelen. Aan de andere kant vind ik Havers in de verfilmingen sympathieker en minder 'dommig' wat volgens mij ook noodzakelijk is om haar interessant en geloofwaardiger te maken.

Elizabeth George heeft wel een heel bijzonder koppel neergezet:
- Thomas Lynley: inspecteur bij Scotland Yard en van adellijke afkomst.
- Barbara Havers: zijn assistente, die uit een heel ander milieu komt.
- Lady Helen: de geliefde van Lynley, eveneens van adellijke komaf.
Daarnaast komen andere personages geregeld voor in de boeken, waarvan sommigen in de loop van de serie zijn geïntroduceerd:
- Simon en Deborah St. James: vrienden van Lynley
- Winston Nkata: brigadier bij Scotland Yard
- Hadiyyah: buurmeisje van Barbara Havers

In de verfilmingen draait het vooral om Lynley en Havers en, zoals dat bij verfilmingen gaat, is het script aangepast aan het medium televisie, dus geen breedvoerige details. Het moet tenslotte wel allemaal in pakweg anderhalf uur gepast worden, maar dat lukt aardig.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: