maandag 14 maart 2016

Goldbergvariaties - door Calefax

Net zoals ik een trouwe lezer en bewonderaar ben van Bart Moeyaert - en die dus met regelmaat op dit blog voorbij komt - zo ben ik ook een vaste groupie van Calefax Rietkwintet. De 'boyband' (zoals ze in recensies weleens genoemd worden) van vijf bijzondere muzikanten, die al tijdens de middelbare school het samenspelen ontdekten. Zo vierden ze dus onlangs hun 30-jarig jubileum. En dan ontdek ik beschaamd dat ik nog nooit over ze heb geblogd! Foei.


Ik moet eerlijk zijn, eigenlijk wilde ik vandaag de saxofonist van dit kwintet in het bieblogzonnetje zetten, Raaf Hekkema. Want ook Raaf en ik vieren binnenkort ons 30-jarig jubileum als oude muziekvrienden die elkaar zo nu en dan even aantikken. Meestal na een concert van Calefax, dat moet gezegd. Hoe fijn was het dus dat hij dit weekend weer eens in Enschede was om zijn fantastische bewerkingen van de vioolpartita's van Bach te spelen. En wat een feest was dat! Maar helaas komt Raaf in onze collectie meer met z'n bladmuziek dan met z'n cd's voor, dus ik kies nu voor de hele 'band'.

Bach mag gelukkig blijven, want natuurlijk heeft Calefax diens muziek ook op haar repertoire staan. Bijvoorbeeld de Goldbergvariaties, in een bewerking van... Raaf Hekkema. Zoals hij meer mijlpalen uit de Bachliteratuur voor Calefax arrangeerde. Dertig variaties, geflankeerd door de aria waarvan op de bas wordt gevarieerd. Tweeëndertig delen in totaal dus, op een baslijn van tweeëndertig noten, verdeeld in tien groepjes van drie variaties. En dat is slechts het begin van de 'theorie'. Er zijn analyseboeken vol geschreven over de muzikale structuur en inhoud van deze stukken. Anna Enquist gebruikt diezelfde structuur zelfs voor haar boek Contrapunt. Waar ik dan weer wél over geblogd heb.

Het levert een interpretatie en uitvoering op die wel gebaseerd is op de muzikale idee van Bach, maar die verder helemaal los staat van het origineel. Voor de Bachpuristen misschien een beetje ongemakkelijk. Maar voor fans van de sound van Calefax en het vernieuwende en eigenzinnige van hun projecten is het gewoon één van hun vele mooie muzikale reizen om bij in te stappen.

En wie nog meer met deze heren wil ontdekken leent ook eens The roaring twenties (met mezzo sopraan Cora Burggraaf), On the spot (met trompettist Eric Vloeimans) of de Ellington Suites (met het Tony Overwater trio).

Calefax live meemaken kan ook! Op zaterdag 2 april spelen ze in het Wilminktheater in Enschede de Tuin der lusten. Met een zeer gevarieerd programma rondom het beroemde drieluik van Jheronimus Bosch. En ook dat wordt weer een feest, met mij ergens in de zaal!



Reserveer de Goldbergvariaties in onze catalogus.

Geen opmerkingen: