maandag 21 maart 2016

In de ban van het beest

Caspar Janssen schrijft regelmatig stukjes in de Volkskrant over de natuur in Nederland die ik graag lees. En ik heb in 2012 ook al een keer geblogd over zijn mooie boek Ontpopt. Toen zijn nieuwe boek In de ban van het beest verscheen was ik er natuurlijk als de kippen bij. En hij is weer goed!

In In de ban van het beest vertellen wetenschappers, biologen en andere kenners over "hun" dier. En dat levert prachtige portretten op van dieren die we (bijna) allemaal wel kennen, maar waar we eigenlijk maar weinig van weten. Super interessant!

Van de otter naar de oehoe en van de snoek naar de spreeuw: zo komen er ruim 60 Nederlandse dieren langs in In de ban van het beest. En bij ieder dier is dat weer interessant en leer je dingen die niet wist: bijvoorbeeld hoe intelligentie de raaf is en het bizarre leven van het pimpernelblauwtje.

Ook is het leuk om te lezen over de passie die mensen hebben voor hun dier. En hoe belangrijk onderzoek kan zijn voor het helpen overleven van dieren. Want met een groot aantal gaat het niet zo best. Natuur heeft het moeilijk in ons drukke land: precies vandaag zijn we met 17 miljoen inwoners en dat maakt ons een van de dichtstbevolkte landen ter wereld! En verder maken de vele wegen met druk verkeer, de intensieve landbouw en ander menselijk ingrijpen het voor veel dieren moeilijk om te overleven in Nederland. Triest voorbeeld is de Europese rivierkreeft, onze enige inheemse kreeftensoort: komt alleen nog voor in een vijver op landgoed Warnsborn bij Arnhem.

Er zijn een paar dieren die, zoals bijvoorbeeld de grauwe gans, het juist door de landbouw erg goed doen: ze zijn gek op al het gras dat voorhanden is. Of de steenmarters die onze huizen en auto's wel lekkere warme plekjes vinden. Maar ja, die worden dan weer als een plaag gezien. Toch zijn er ook sprankjes hoop: het water is schoner geworden en er zijn allerlei projecten opgezet om dieren een kans te geven zich in Nederland te handhaven. En met hulp van de experts uit dit boek, die hun dieren door en door kennen en weten wat ze nodig hebben, maken deze projecten ook kans van slagen. Laten we het hopen!

Reverveer In de ban van het beest in onze catalogus.

Geen opmerkingen: