zaterdag 22 juli 2017

Lezen in de vakantie


De zomervakantie is begonnen! Misschien ga je fijn op reis, misschien blijf je thuis. Maar in de vakantie heb je de tijd om lekker veel te lezen.
Lezen in de zomervakantie is belangrijk voor
je kind om terugval in het leesniveau te voorkomen. Alles wat je kind leuk vindt, kun je samen lezen. Natuurlijk kun je gewoon boeken lezen. Maar denk ook eens aan een folder van een dierentuin of pretpark waar jullie naartoe gaan. En ook strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk om te lezen.Het maakt niet eens zoveel uit wat je kind leest, als het maar leest. Om het lezen extra leuk te maken, geven wij graag een paar tips.

Vakantiebieb app
Lezen kan ook heel goed digitaal met de VakantieBieb‐app van de Bibliotheek.Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, in de VakantieBieb-app vind je een leuk en gratis leespakket voor het hele gezin. Je hoeft geen lid te zijn van je bibliotheek, je kunt gewoon via de App store of Google play de app downloaden op je smartphone of tablet. Lekker lezen maarrrrrr....

Informatie opzoeken
Zoek samen met je kind informatie op over het vakantieland, via Internet of in de bibliotheek. Jouw kind ontdekt dan waar jullie naar toe gaan en kan deze informatie met de rest van het gezin delen. En een lijstje maken van mogelijke activiteiten. De boeken van de Wille wete serie zijn hier ook prima bij gebruiken.

Kook een recept
Een recept lezen is een leuke manier om het begrijpend lezen te oefenen. Kies een lekker zomerrecept uit (ijsjes, smoothies, salades) en lees dit samen met het kind. Bedenk eerst welke boodschappen nodig zijn en schrijf samen een boodschappenbriefje. Samen de boodschappen halen en daarna samen het recept maken. De meeste kinderen vinden dit ontzettend leuk. Tip: kook een gerecht uit het vakantieland. Het kookboek Lekker opscheppen is erg leuk voor kinderen.

Vakantiedagboek 
Laat je kind een dagboek van de vakantie maken. Met stiften, stickers en een schrift en kan je kind elke dag er iets in schrijven en tekenen. Ook leuk om  toegangskaartjes, foto’s en ander materiaal er in te verwerken

Bron: Klas van Juf Linda 

Stop vooral zelf niet met lezen.
Door zelf een leuk boek te pakken en lekker te gaan zitten lezen, laat je aan je kind zien dat lezen leuk is. Op deze manier zien kinderen dat lezen iets is wat je voor je plezier doet en stimuleert het om ook een boek te pakken. Tips genoeg te vinden in Bieblog Hengelo.

Verhalen van het Schrijverscaf√© 
Ben je geen echte boekenlezer? Deelnemers van het Schrijverscafé hebben verschillende verhalen geschreven die leuk zijn om te lezen.
Afgelopen seizoen is het spannende verhaal De fundering als een feuilleton bij toerbeurt geschreven.

Fijne zomer en heel veel leesplezier!

Geen opmerkingen: