zondag 9 juli 2017

De koffiedief

Heerlijk vind ik het om vanuit je luie leunstoel terug te reizen in de tijd. Prachtig hoe een schrijver via zijn verbeelding een  moment uit het verleden herschept, compleet met de toenmalige omgeving en de personages die haar bevolkten. En hoe je een voorbije tijd ziet, ruikt, hoort en voelt. Dat was precies wat De koffiedief van Tom Hillenbrand met mij deed. Met VOC-mentaliteit op reis door de turbulente wereld van de 17e eeuw. De Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Franse Zonnekoning Lodewijk de Veertiende, politiek, bijzondere uitvindingen en vijf buitengewone reizigers …. Het zijn de ingrediënten voor een niet weg te leggen boek.



Van de achterflap

1683. Heel Europa is in de ban van koffie. Maar het is verschrikkelijk kostbaar: het Ottomaanse Rijk heeft het monopolie op de productie en distributie van koffiebonen. Op het smokkelen van koffie staat de doodstraf, maar een jonge Engelsman, Obediah Chalon, is bereid om zijn leven op het spel te zetten.
Obediah was een tijdlang succesvol op de Londense beurs, maar zijn laatste zaak is spectaculair ten onder gegaan. Nu is hij bijna bankroet en heeft hij niets te verliezen. Hij vlucht naar Amsterdam en wordt gerekruteerd door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie; met een team van internationale geleerden zal hij het geheim van de koffie proberen te veroveren. Even lijkt alles als gepland te gaan, maar dan loopt het mis…

De koffiedief is een boek waar je de tijd voor moet nemen. Het eerste deel is wat traag met veel informatie over de hoofdpersoon, de tijd waarin hij leeft en later ook over de voorbereidingen van de reis. Maar het is een goede voorbereiding op de rest van het verhaal en leer je weer wat geschiedenis. Ook nooit weg. In het tweede volgen spannende situaties elkaar snel op waardoor je zo snel mogelijk bij het einde wilt zijn om te weten hoe het afloopt. Voor mij was dit boek één groot leesplezier!

Reserveer hier De koffiedief in onze catalogus

Geen opmerkingen: