dinsdag 11 juli 2017

Bibeb: biechtmoeder van Nederland

Bibeb was veertig jaar lang de koningin van het interview in Nederland. Haar manier van werken was uniek en indringend: ze kreeg iedereen aan het praten en vaak vertelden mensen veel meer dan ze plan waren. En geïnterviewd worden door Bibeb voor Vrij Nederland maakte een onuitwisbare indruk op de deelnemers.

Ook hing er altijd een mysterie om haar heen, ze werd ook wel "De Greta Garbo van de Nederlandse journalistiek" genoemd. De jonge journalisten Adinda Akkermans en Roos Menkhorst raakten door haar geïntrigeerd en besloten een biografie over haar te schrijven.

Als start sturen ze een groot aantal geïnterviewden die nog in leven zijn een email voor meer informatie over Bibeb. Normaal gesproken moeten ze als journalisten veel moeite doen om BN-ers te spreken te krijgen, nu staan ze direct op hun voicemail en als ze niet snel genoeg reageren bellen ze nog een keer. Iedereen wil graag over haar praten want geïnterviewd worden door Bibeb was een heftige ervaring. En een interview met Bibeb werkte statusverhogend, "als je door haar werd geïnterviewd, dan telde je mee".

Een interview met Bibeb was niet even een praatje en klaar: het duurde soms dagen waarin ze samen met haar "slachtoffer" urenlange gesprekken voerden. Zo werden gesprekken steeds intiemer en ze vroeg ook echt door. Sommige geïnterviewden ervoeren haar aanpak bijna als psychotherapie. En haar regel was ook dat er niet over haarzelf gepraat werd: zij was niet het onderwerp. Sommige geïnterviewden zochten na de tijd contact met haar, maar dat hield ze in de meeste gevallen af.

Het boek geeft een verslag van de zoektocht van de schrijvers naar informatie over Bibeb: de gesprekken over haar met de geïnterviewden zoals Ruud Lubbers, Jan Terlouw en Willeke van Ammelrooy, de worsteling om informatie met de wispelturige zoon Wouter en de gesprekken met collega's van Vrij Nederland. Dit wordt afgewisseld met informatie over het leven van Bibeb zelf: haar ervaringen als jonge moeder in de Jappenkampen, haar carrière als journalist en haar fascinerende persoonlijkheid. Een aanrader!    
 
Reserveer Bibeb: biechtmoeder van Nederland in onze catalogus.

Geen opmerkingen: