maandag 23 juli 2018

Alaska

Precies twee jaar geleden schreef ik over het prachtige Gips van Anna Woltz, dat later met een Gouden Griffel wordt bekroond. Voor mij - en velen met mij - is zij de beste kinderboekenschrijfster van dit moment is, dus ik was niet verrast dat ze opnieuw een Griffel won voor haar volgende boek: Alaska. En helemaal top is dat iedereen dit boek nu helemaal gratis kan lezen in de VakantieBieb. Ik heb de app voor je getest en ben opnieuw heerlijk geraakt door Woltz. Wat een fantastisch boek!


Sven is een jongen van 12 met epilepsie. Hij begint na een zwaar jaar op een nieuwe school, opnieuw in de brugklas. En hij wil absoluut niet meer die 'zielige' jongen zijn, die soms wegvalt of zelfs met de ambulance wordt opgehaald. Daarvoor zal hij op de eerste dag een onvergetelijke stunt uithalen, zodat niemand hem vergeet.

Parker is een meisje van 11 dat naar dezelfde brugklas gaat en net de ergste zomer van haar leven achter de rug heeft waardoor ze niemand meer vertrouwt. Ze moest noodgedwongen afscheid nemen van de hond Alaska waar ze zielsveel van hield, de juwelierszaak van haar ouders is bruut overvallen en haar vader is sindsdien een schim van zichzelf. Waardoor ze ook nog eens voor haar jongere broertjes moet zorgen.

Parker wil het liefst onzichtbaar zijn, maar helaas zorgt een stunt van 'die nieuwe jonge' ervoor dat zij het mikpunt wordt van spot. De afkeer die ze al voelde voor Sven wordt alleen maar ondraaglijker als ze ontdekt dat háár Alaska nu als hulphond bij hem verblijft en hij in al z'n lompheid niet eens aandacht schenkt aan haar. Ze besluit om 's nachts naar het huis van Sven te gaan en Alaska te ontvoeren. Dat loopt een beetje anders dan ze had gedacht...

Het is mooi om op de site van Anna Woltz te lezen over haar voorbereiding om goed te kunnen schrijven over hulphonden en epilepsie. En ook de citaten uit recensies zijn helemaal waar.

"Soepel gecomponeerd. Heerlijke filmische nachtscènes. Balanceren tussen ‘spel’ en werkelijkheid. Spitsvondig, vlot, originele beelden en psychologische diepgang."

Daar heb ik niks aan toe te voegen. Behalve dan misschien dat ik iedereen een Alaska gun. En een bijzonder maatje. En een Anna Woltz. En een VakantieBieb.
Dus hup, downloaden en lekker lezen!

Geen opmerkingen: