zaterdag 21 juli 2018

De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird


De Australische schrijfster Brooke Davis neemt je mee op een roadtrip door de Australische woestijn. In een filosofisch en bijzonder verhaal over dood en verlies, vol hilarische gebeurtenissen. En dat drie hoofdpersonen met elk een eigen zoektocht samenbrengt.
Het verhaal gaat over de 7-jarige Millie. Zij stelt haar omgeving veel vragen over het leven én over de dood. Ze houdt alles wat ze dood ziet bij in haar 'Dode Dingen'-schrift. En dan komt de dag die haar hele leven op z'n kop zet: Ze moet haar vader bijschrijven in haar schriftje.
Van de achterflap

De zevenjarige Millie Bird wordt door haar moeder in een verwarde bui alleen achtergelaten in een warenhuis. De tweeëntachtigjarige Agatha Pantha is sinds het overlijden van haar man het huis niet meer uit geweest en vanachter het raam leeft ze haar boosheid uit op voorbijgangers. De zevenentachtigjarige weduwnaar Karl de Typist ontsnapt uit het verpleegtehuis, op zoek naar avontuur. De drie gaan samen op een roadtrip dwars door Australië. Millie om haar moeder te vinden, Karl om te leren hoe hij een echte man moet zijn en Agatha omdat ze alleen maar wil dat alles weer wordt zoals het ooit was.

De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird draait om je verloren voelen en de zoektocht die daarop volgt. Herkenbaar voor velen lijkt mij, want komen we niet allemaal wel eens op een punt dat we even niet meer weten waar we het moeten zoeken?

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van de drie personages. Alle drie missen ze mensen in hun leven: Millie haar overleden vader en haar verdwenen moeder, Karl de vrouw met wie hij zijn leven lang samen was en Agatha haar echtgenoot, van wie ze niet zeker weet of ze van hem heeft gehouden.
Leuk ook de lijstjes, tips en gedichtjes die op creatieve wijze in het verhaal verwerkt zijn.
Millie, Agatha en Karl vegen de vloer aan met alle gangbare conventies en ontdekken waar het in het leven om gaat.
"De begindatum en de einddatum zijn altijd het belangrijkste op de grafstenen, met grote letters geschreven. Het streepje ertussen is altijd zo klein dat je het bijna niet ziet. Terwijl het toch zeker groot en stralend en prachtig zou moeten zijn, of niet, afhankelijk van hoe je had geleefd."

Een heerlijk boek in de trant van 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' van Jonas Jonasson of 'De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast' van Roman Puértolas of De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry van Rachel Joyce.


Reserveer De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird in de catalogus

Geen opmerkingen: