maandag 1 oktober 2018

De eeuwigheid verzameld

Rond 1900 was Helene Kröller-Müller een van de rijkste vrouwen van Nederland. Ze kreeg een passie voor kunst, sloeg aan het verzamelen en kocht vol overgave schilderijen van o.a. Van Gogh, Picasso en Mondriaan. Deze combinatie van geld, goede smaak en het levensdoel om een unieke collectie op te bouwen om die aan het Nederlandse volk te schenken heeft uiteindelijk het prachtige Kröller-Müller museum opgeleverd.

In de biografie De eeuwigheid verzameld vertelt Eva Rovers het fascinerende verhaal van een bijzondere en vastberaden vrouw.

Drie mannen speelden een belangrijke rol in het leven van Helene. Als eerste haar man Anton Kröller. Hij was het die Müller & Co van een bijna failliet transportbedrijf uitbouwde tot een wereldconcern. Dit zakelijke succes zorgde ervoor dat er lange tijd ruim voldoende geld beschikbaar was voor Helene om kunst aan te kopen. Anton gaf haar hier alle ruimte voor en nam haar ook aan op de afdeling bouwen van Müller & Co, waar ze samenwerkte met beroemde architecten als H.P. Berlage en Henry van de Velde.

De man die grote invloed had op de aankoop voor de kunstcollectie was H.P. Bremmer. Bremmer was een soort Nederlandse kunstpaus. Hij gaf succesvolle lezingen en cursussen over kunst door het hele land en had uitstekende connecties met kunsthandelaren en kunstenaars. Bremmer was een groot bewonderaar van Van Gogh toen deze nog relatief onbekend was. Hij werd Helene’s persoonlijke adviseur bij de aanschaf van kunst en ze gingen regelmatig samen schilderijen shoppen. Ze kochten uiteindelijk van Van Gogh 87 schilderijen en 182 tekeningen.

De derde belangrijke man in haar leven was Sam van Deventer en deze relatie was niet bepaald onomstreden. Sam was een vriend van haar zoon, een stuk jonger dus en hij adoreerde haar. De vertrouwensband tussen deze twee was intiem maar bleef altijd platonisch. Anton had er geen moeite mee maar het leidde wel tot problemen in de relaties met haar kinderen.

In 2005 schonken de erven van Sam van Deventer zijn archief aan de het Kröller-Müller museum. Deze “kist van Van Deventer” bleek tot de rand gevuld met foto’s, documenten, een jeugddagboek van Helene en zo’n 3400 brieven, grotendeels geschreven door Helene. Deze brieven wierpen een nieuw licht op de persoonlijkheid en drijfveren van Helene waren mede de aanleiding voor deze biografie. De eeuwigheid verzameld van Eva Rovers is een prachtig boek over een autoritaire, veeleisende en vastberaden vrouw en de totstandkoming van het Kröller-Müller museum.

Reserveer De eeuwigheid verzameld in onze catalogus.

Geen opmerkingen: