donderdag 26 september 2019

Top 10: Fictie


Met de komst van de herfst brengen we meer tijd op de bank door, lekker warm voor de kachel. Een goede tijd je leeslijstje weer eens aan te vullen met de populairste boeken van het moment!

1.   Zij die moet sterven - David Lagercrantz
In dit zesde en laatste deel van de Millenniumserie maakt Lisbeth Salander zich op voor de finalestrijd met haar zus in Moskou, terwijl Mikael Blomkvist wordt betrokken bij de vondst van een dode dakloze man.
Reserveer in de Bibliotheek

2.   De nachtstemmer - Maarten 't Hart

De nieuwe roman van meesterverteller Maarten 't Hart.

Eind jaren tachtig krijgt een Groningse orgelstemmer de opdracht een beroemd kerkorgel te stemmen in een Zuid-Hollands havenstadje. Hij komt terecht in een wonderlijke wereld.

Reserveer in de Bibliotheek3.   Schilderslief - Simone van der Vlugt

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda.

Van een proces is geen sprake, ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje terug op haar leven.

Reserveer in de Bibliotheek

4.   Koud bloed - Robert Bryndza

Dit is de vijfde Erika Foster thriller van Robert Bryndza. Wanneer een gehavende koffer met het lichaam van een vermiste jonge man aanspoelt, is zelfs Foster geschokt.

Al gauw blijkt er een verband te zijn met een andere zaak. Er is een seriemoordenaar aan het werk.

Reserveer in de Bibliotheek

5.   Zwarte schuur - Oek de Jong

Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland.

Reserveer in de Bibliotheek

6.   Huis vol leugens - Nicci French

De 45-jarige Neve leidt een ogenschijnlijk gelukkig leven, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt, want ze heeft een affaire met een getrouwde man. Op een dag treft ze haar minnaar dood aan; zijn schedel is ingeslagen. In paniek begaat ze een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire aan het licht komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen.

Reserveer in de Bibliotheek

7.   Als katten van de wereld verdwijnen - Genki Kawamura

De verteller heeft alleen zijn kat als gezelschap. Een bezoek aan de dokter zet zijn leven op zijn kop: hij blijkt ernstig ziek te zijn. Maar voordat hij kan beginnen met het uitvoeren van zijn bucketlist, krijgt hij een bijzonder aanbod: in ruil voor het laten verdwijnen van één ding uit de wereld, kan hij steeds een extra dag te leven krijgen. En zo begint een wel heel opmerkelijke week.

Reserveer in de Bibliotheek (nog niet lokaal te reserveren, wel buiten de provincie. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.)

8.   Zuidenwind - Suzanne Vermeer

Een jonge vrouw heeft eigenlijk geen zin om nog met haar moeder op vakantie te gaan, maar de vakantie wordt een stuk interessanter als ze een mysterieuze man ontmoet.

Hij blijkt iets met het verleden van haar moeder te maken te hebben.

Reserveer in de Bibliotheek9.   Een goede daad - David Baldacci

Het geluk lijkt even aan zijn kant te staan als oorlogsveteraan Aloysius Archer, onschuldig veroordeeld, in 1949 uit de gevangenis komt.

Al snel is er een baantje in zicht, maar dat dreigt hem opnieuw de kop te kosten.

Reserveer in de Bibliotheek10. De scherven van het geluk - Levi Weemoedt

Behalve dichter is Lévi Weemoedt een groot verhalenverteller, in de beste traditie van auteurs als J.M.A. Biesheuvel en Bob den Uyl. Zijn oeuvre omvat een tiental bundels met meer dan honderd verhalen.

De scherven van het geluk bevat de geestigste, de mooiste en de meest melancholieke verhalen, gekozen door Vic van de Reijt, in nauw overleg met de auteur.

 Reserveer in de Bibliotheek

Geen opmerkingen: