maandag 16 september 2019

Weet ik veel - belevenissen van een pleegmoeder

Deze zomer zat de VakantieBieb weer in m'n koffer. M'n nieuwe sport om voor de dagelijkse leesontspanning uit datgene te kiezen dat in deze tijdelijke ebook-app wordt aangeboden. Met altijd weer een leuke ontdekking. Zoals dit keer opnieuw een tof boek van Mirjam Oldenhave, dat ook nog eens vol zat met autobiografische elementen. Weet ik veel is een heerlijk boek over de woelige start van pleegouders in de crisisopvang.

Ik las vorig jaar Mirjams roman Alles goed en wel. Wat me toen echt aangenaam verraste en waar pleegzorg ook al een hoofdrol speelt. Door dit tweede boek van Oldenhave in de VakantieBieb leerde ik pas dat zij zelf als pleegmoeder in de crisisopvang zat en dat de Evi uit Weet ik veel in heel veel van haar boeken terug komt. Dat is lief.

Er zit een hele mooie tegenstelling in dit boek. Het begin is weinig hoopvol: "Ze is er nog maar net, ik ben nu al wanhopig, ze wil weg en verder niets." De opbouw, avonturen en emoties in de eerste weken dat Evi bij haar en haar vriend is, zijn echt ontroerend, om vervolgens te eindigen met: "Je kan ze gerust in je hart sluiten, maar laat de deur dan wel op een kiertje staan, ze moeten er ook weer uit kunnen. 'Hoe dan?' had ik moeten vragen."

Weet ik veel is een vlot en luchtig geschreven boekje over een bijzondere problematiek: het opvangen van kinderen die per direct uit huis zijn gehaald en een 'gezonde gezinssituatie' nodig hebben totdat er een definitieve oplossing is gevonden. Deze kinderen hebben dus per definitie veel meegemaakt en voelen zich onveilig. Met veel gevoel voor humor weet Oldenhave de situaties tussen haar en haar grappige pleegdochter Evi van zeven te omschrijven. Het toont hoe veel geduld, veel liefde én een oneindige trukendoos noodzakelijk zijn om deze crisisplaatsing te laten slagen. Mirjam schroomt daarbij niet de spagaat te beschrijven als het gaat om haar gevoel en dat wat haar tijdens de pleegzorgtrainingen is geleerd. Want uiteindelijk is dat natuurlijk waar het om draait: oprechte liefde en aandacht, geen vaststaande checklist of als-dit-dan-dat.

Echt, wie pleegzorg overweeg of eraan begint moet deze boeken van Mirjam Oldenhave lezen. Ze geven een prachtige kijk in de ziel van dit soort 'crisis'-kinderen en geeft tussen de regels handige tips voor pleegouders. Samen levert dat bijzonder lieve boeken op.

Reserveer het boek in onze catalogus.

Geen opmerkingen: